Αν και σε γενικές γραμμές, η γαστρίτιδα δεν είναι κολλητική, όταν οφείλεται σε παθογόνους οργανισμούς (ιούς, βακτηρίδια) είναι μεταδοτική. Ειδικότερα το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται οικογενειακή μόλυνση.
Αν και σε γενικές γραμμές, η γαστρίτιδα δεν είναι κολλητική, όταν οφείλεται σε παθογόνους οργανισμούς (ιούς, βακτηρίδια) είναι μεταδοτική. Ειδικότερα το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται οικογενειακή μόλυνση.
Τι προκαλεί γαστρίτιδα;
Η γαστρίτιδα μπορεί να προκληθεί από ερεθισμό λόγω υπερβολικής χρήσης οινοπνεύματος, χρόνιο έμετο, άγχος ή χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εκτός από αυτά όμως, η γαστρίτιδα μπορεί να προκληθεί ακόμη από:
Εάν η γαστρίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια αίματος, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.
Ποιες είναι οι πιο κοινές μορφές της γαστρίτιδας;
Οξεία γαστρίτιδα
Οξεία ή διαβρωτική γαστρίτιδα είναι η περίπτωση της διάβρωσης του γαστρικού βλεννογόνου, που προκαλείται από βλάβη στον αμυντικό μηχανισμό του βλεννογόνου, λόγω δυσλειτουργίας του ενζύμου, το οποίο ευθύνεται για τη βιοσύνθεση των εικοσανοειδών στο στομάχι, αυξάνοντας την πιθανότητα των πεπτικών ελκών.
Επίσης, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, ενδεχομένως να μειώσουν μια ουσία που προστατεύει το στομάχι, την προσταγλανδίνη, προκαλώντας γαστρίτιδα.
Χρόνια γαστρίτιδα
Στην περίπτωση που ο οισοφαγικός σφιγκτήρας δε λειτουργεί σωστά, κάποια οξέα του στομάχου μπορεί να ξεφύγουν μέχρι τον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί πολύ οδυνηρή καούρα, καθώς στην ουσία τα τοιχώματα του οισοφάγου έχουν διαβρωθεί από το οξύ.
Πρόκειται για την χρόνια γαστρίτιδα, η οποία αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων των γαστρικών ιστών και συνήθως αφορά στο αποτέλεσμα της λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Η. pylori).
Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρίτιδας;
Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας ποικίλλουν σε κάθε περίπτωση, αν και οι ασθενείς αναγνωρίζουν ως πιο κοινά τα:
Βέβαια, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις γαστρίτιδας, ενδεχομένως να υπάρχει πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα. Ο πόνος είναι συνήθως στο άνω κεντρικό τμήμα της κοιλιάς, το «λάκκο» του στομάχου.
Σε άλλες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να εστιάζεται στο αριστερό άνω τμήμα της κοιλιάς και στο πίσω μέρος, σα να δίνει την αίσθηση ότι «ταξιδεύει» στο σώμα, από την κοιλιά προς την πλάτη, αν και μπορεί να είναι ασαφής ή ακόμα και απότομος.
Σε ακραίες περιπτώσεις γαστρίτιδας, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ωχρότητα, εφίδρωση, ταχυπαλμία, αίσθημα λιποθυμίας ή δυσκολία στην αναπνοή, σοβαρό πόνο στο στήθος ή στο στομάχι, έμετο με μεγάλες ποσότητες αίματος ή ακόμα και αιματηρές ή σκούρες, κολλώδεις και δύσοσμες κενώσεις.
Ποιες είναι οι επιπλοκές της γαστρίτιδας;
Οι περισσότερες μορφές χρόνιων μη συγκεκριμένων μορφών γαστρίτιδας δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, η χρόνια γαστρίτιδα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ασθένεια του πεπτικού έλκους, του γαστρικού πολύποδα και του καλοήθους ή κακοήθους όγκου του στομάχου. Μερικοί άνθρωποι με χρόνια γαστρίτιδα H. pylori ή αυτοάνοση γαστρίτιδα αναπτύσσουν ατροφική γαστρίτιδα.
Η ατροφική γαστρίτιδα καταστρέφει τα κύτταρα του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου που παράγουν πεπτικά οξέα και ένζυμα και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του στομάχου.
Πώς γίνεται η διάγνωση της γαστρίτιδας;
Για τη διάγνωση της γαστρίτιδας, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας, προκειμένου να προβεί σε ενδελεχή αξιολόγηση φυσικής κατάστασης. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:
Ποια είναι η θεραπεία για τη γαστρίτιδα;
Η θεραπεία για γαστρίτιδα συνήθως περιλαμβάνει: