Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 10:32

Ο «χορός» των smartwatch

Θα αποτελέσουν το επόμενο «big thing» στον χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, και η ένταση στην «αρένα» τους αυξάνεται κατακόρυφα: ο λόγος για τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches), που σύντομα αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά.

Θα αποτελέσουν το επόμενο «big thing» στον χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, και η ένταση στην «αρένα» τους αυξάνεται κατακόρυφα: ο λόγος για τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches), που σύντομα αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες στρέφουν την προσοχή τους στον εμφανώς ανερχόμενο χώρο.

Το Omate Truesmart είναι ένα από αυτά: πρόκειται για ένα smartwatch με ενσωματωμένη κάμερα των 5 megapixel, το οποίο έπιασε και ξεπέρασε τον στόχο των 100.000 δολαρίων που είχε τεθεί στο Kickstarter, συγκεντρώνοντας χρηματοδότηση ύψους 202.847 δολαρίων. Το Truesmart φαίνεται πως ακολουθεί με επιτυχία τα βήματα του Pebble (e-paper watch για iPhone και Android) , το οποίο πέρυσι συγκέντρωσε το ιλιγγιώδες ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, πάλι μέσω της ίδιας ιστοσελίδας συγκέντρωσης χρηματοδότησης.

Το Truesmart, σύμφωνα με την Omate, θα μπορεί να δεχτεί micro-Sim κάρτα για να αξιοποιήσει το 3G chip του. Αυτό σημαίνει πως θα μπορεί να πραγματοποιεί φωνητικές κλήσεις και να στέλνει μηνύματα σε κοινωνικά δίκτυα από μόνο του, χωρίς να απαιτείται σύνδεσή του με κάποιο smartphone ή tablet (αν και θα υπάρχει και αυτή η δυνατότητα).

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται Android 4.2.2, οθόνη αφής των 1,5 ιντσών, GPS, χειρισμός μέσω χειρονομιών και 4 GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ θα είναι και αδιάβροχο. Οι δημιουργοί του έχουν δηλώσει πως έχουν έτοιμα ήδη λειτουργικά πρωτότυπα, αλλά όχι το τελικό σχέδιο. Οι πρώτες αποστολές σε πελάτες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, και η τιμή του υπολογίζεται στα 299 δολάρια. 

Μία άλλη εταιρεία που αναπτύσσει το δικό της smartwatch είναι η Hyetis, η οποία ετοιμάζει το Crossbow: ένα ρολόι με μία θηριώδη, από πλευράς ανάλυσης, κάμερα των 41 megapixel. Κατά την εταιρεία, η συσκευή θα μπορεί να συνεργαστεί με iOS, Android και Windows 8, ενώ η τιμή της θα ανέρχεται στα 1.200 δολάρια.

Επίσης, μεγάλο αντίκτυπο αναμένεται να έχει στο χώρο η είσοδος του κολοσσού που ακούει στο όνομα Samsung. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες γύρω από τα σχέδια του smartwatch που ετοιμάζει η κορεατική εταιρεία, η οποία έχει κατοχυρώσει ήδη τα ονόματα Samsung Gear στην Κορέα και Samsung Galaxy Gear στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα εν λόγω σχέδια, θα πρόκειται για μία συσκευή που θα μπορεί να τυλίγεται γύρω από τον καρπό του χρήστη και θα διαθέτει εύκαμπτη οθόνη, ενώ άλλα τμήματά της θα αποτελούνται από μέταλλο και συνθετικά υλικά. Η εταιρεία φέρεται να έχει κατοχυρώσει ευρεσιτεχνίες για τρία διαφορετικά σχέδια smartwatch από τις αρχές του έτους. Άλλοι μεγάλοι «παίκτες» που αναμένεται να εισέλθουν με αξιώσεις στο χώρο είναι η Sony με το Smartwatch 2, η Tom Tom με το Sport Watch, η Shanda με το Geak Watch, και φυσικά η Microsoft, η Google και η Apple.