Κόσμος
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2003 08:28

ΟΗΕ : Εν αναμονή της νέας έκθεσης των επιθεωρητών, το Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναμένεται ότι θα ενημερώσουν σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το Ιράκ δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στις αξιώσεις των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του, αλλά δεν θα αναφέρουν πως το Ιράκ δεν συμμορφώνεται, κάτι που θα ήθελαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουν ο Χανς Μπλιξ και ο Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, θα κριθεί εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ταχθεί υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων, ή θα συνταχθεί με τα αμερικανο-βρετανικά σχέδια για πολεμική εμπλοκή στο Ιράκ.

Διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι πλέον εάν το Ιράκ συνεργάζεται. «Το ερώτημα είναι εάν εκτιμάται η δουλειά των επιθεωρητών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ προειδοποίησε ότι το Ιράκ εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να «αθωώσει τον εαυτό του», αλλά μόνον εφ' όσον συνεργασθεί πλήρως με τους επιθεωρητές, ώστε να αποτραπεί μία αμερικανική επίθεση.

Ο Ελ Μπαραντέϊ έκανε τη δήλωση αυτή, μιλώντας σε ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, κατευθυνόμενος από τη Βιένη στη Νέα Υόρκη. «Κατά την άποψή μου το Ιράκ εξακολουθεί να έχει μία ευκαιρία να αθωώσει τον εαυτό του, αλλά ο χρόνος που περνά είναι κρίσιμος. Δεν μπορούν παρά να συνεργασθούν πλήρως», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέϊ. «Εχουμε επιτύχει πρόοδο. Εάν το Ιράκ δείξει πλήρη συνεργασία, δεν βλέπω το λόγο γιατί να σταματήσουμε τη διαδικασία των επιθεωρήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι ο Χανς Μπλιξ δεν διαθέτει αποδείξεις ότι το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής. «Ομως δεν μπορείς να το αποκλείσεις αυτό και αυτή η κατάσταση είναι προφανώς απαράδεκτη για κάποια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέϊ.

Η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία, που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως και η Γερμανία, η Συρία και άλλα μη-μόνιμα μέλη, επιδιώκουν την ενίσχυση της διαδικασίας των επιθεωρήσεων.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι ανοικτή και σε αυτή θα παραστούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Συρίας, των ΗΠΑ, της Χιλής, του Μεξικού και της Ισπανίας.

Λίγες ώρες πριν συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο πρόεδρος Μπους μιλώντας σε άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, στη Φλόριντα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα δείξουν την αποφασιστικότητά τους στο θέμα του αφοπλισμού του Ιράκ, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί ο ΟΗΕ σε μία «κοινωνία που συζητά και δεν εμπνέει κανένα σεβασμό».

Ο Μπους δήλωσε αισιόδοξος ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να περιέλθει σε ανυποληψία το Συμβούλιο Ασφαλείας, με το να μην φροντίζει να επιβάλει την υλοποίηση των αποφάσεών του και το να επιτρέπει στο ιρακινό καθεστώς να έχει βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα.

«Πιστεύω ότι όταν θα έχουν ειπωθεί όλα, τα ελεύθερα έθνη δεν θα επιτρέψουν στα Ηνωμένα Εθνη να εξαφανισθούν στην ιστορία ως μία κοινωνία αναποτελεσματική, που συζητά διαρκώς χωρίς να εμπνέει σεβασμό».

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το πολιτικό ενδιαφέρον θα στραφεί στο ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία, που αντιμετωπίζει μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην 54χρονη ιστορία της, δεν έχει καταλήξει ακόμα στο πότε θα παρασχεθεί βοήθεια στην Τουρκία, στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε εξ άλλου ότι η Αυστρία σταμάτησε τη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Μία πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από την αυστριακή πλευρά.

Ο Ράμσφελντ μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπους δεν αποκλείει ακόμα και τη χρήση πυρηνικών όπλων στο Ιράκ, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα συμβατικά όπλα που διαθέτουν οι αμερικανικές δυνάμεις είναι αρκετά.

«Η πολιτική μας ιστορικά είναι γενικά να μην προκαταλαμβάνουμε την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, αν δεχθούμε επίθεση», δήλωσε ο Ράμσφελντ, προσθέτοντας : «Εχουμε την πεποίθηση ότι στην περίπτωση που χρειασθεί η χρήση βίας στο Ιράκ, μπορούμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται χρησιμοποιώντας τις συμβατικές δυνατότητές μας».

Η εφημερίδα Washington Times είχε γράψει στις 31 Ιανουαρίου ότι υπάρχει διαβαθμισμένο έγγραφο που προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων για να αναπτηθεί μία επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα.

Πάντως τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 160.000 Aμερικανοί στρατιώτες και το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για στρατιωτική κατοχή του Ιράκ, όταν πέσει το καθεστώς του Σαντάμ.

Μετά την πτώση της Βαγδάτης, τη χώρα θα ελέγχει ο στρατός, με στόχο να γίνει γρήγορη μετάβαση σε πολιτική ηγεσία, είτε κάποιος Αμερικανός, είτε «μία διεθνής προσωπικότητα», όπως είπε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ. «Δεν θέλουμε να ελέγχεται μία Μουσουλμανική χώρα από έναν Αμερικανό στρατηγό για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Τα σχέδια του Πενταγώνου προβλέπουν την κατάληψη μεγάλου τμήματος του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και την περικύκλωση της Βαγδάτης.

Στο μεταξύ αξιωματούχοι της αμερικανικής αντικατασκοπείας ανέφεραν ότι παρατηρήθηκαν μετακινήσεις εκρηκτικών από τον ιρακινό στρατό στο νότιο τμήμα του Ιράκ και πιθανολογούν ότι στόχος είναι να καταστραφούν οι πετρελαιοπηγές σε περίπτωση που εκδηλωθεί επίθεση από το έδαφος του Κουβέϊτ.