Κόσμος
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2003 12:28

Ενέκρινε το διορισμό πρωθυπουργού ο Γιάσερ Αραφάτ

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε σήμερα από τη Ραμάλα, ότι έδωσε επισήμως την έγκρισή του για τον διορισμό πρωθυπουργού, υπό τον κράτος των διεθνών πιέσεων για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους κόλπους της παλαιστινιακής ηγεσίας.

«Υπό το φως των επαφών με μέλη του κουαρτέτου... αποφάσισα να διορίσω έναν πρωθυπουργό», δήλωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης στους δημοσιογράφους στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο πρόσωπο υποψήφιο για το αξίωμα.

Ο Γιάσερ Αραφάτ διευκρίνισε ότι θα συγκαλέσει το παλαιστινιακό νομοθετικό συμβούλιο και το κεντρικό συμβούλιο «για να λάβει τη συγκατάθεσή τους για τα αναγκαία μέτρα», που πρέπει να ληφθούν για τον διορισμό πρωθυπουργού.

Το κουαρτέτο, το οποίο απαρτίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα Ηνωμένα Εθνη και τη Ρωσία ασκεί πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή στο πλαίσιο ενός σχεδίου πορείας για τον τερματισμό της παλαιστινο-ισραηλινής βίας.

Μέχρι σήμερα ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε αντισταθεί στις πιέσεις για τον διορισμό πρωθυπουργού φοβούμενος ότι αυτό θα αποδυνάμωνε την εξουσία του.

Ωστόσο, σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, κατά το τελευταίο διάστημα ο Γιάσερ Αραφάτ δέχθηκε εξαιρετικά έντονες διεθνείς πιέσεις για τον διορισμό ενός αξιόπιστου πρωθυπουργού, ώστε να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.