Πολιτική
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2003 13:38

Επιστολή Κώστα Σημίτη στους Ευρωπαίους ηγέτες

Επιστολή προς τους 14 ομολόγους του, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέστειλε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Το κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού, είναι το ακόλουθο :

«Όπως γνωρίζετε, η προεδρία έχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την προσπάθεια διασφάλισης μιας κοινής στάσης των «15» στο θέμα του Ιράκ. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 27ης Ιανουαρίου και το δημόσιο διάβημα προς το Ιράκ στις 4 Φεβρουαρίου βρήκαν τους πάντες σύμφωνους (συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων μελών) σε ένα ευρύ φάσμα σημείων κι έγιναν ευπρόσδεκτα από τους άλλους κύριους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας».

Ωστόσο, είναι σήμερα σαφές ότι η παρούσα κρίση θα εισέλθει σύντομα σε μια νέα, ίσως αποφασιστική, καμπή. Για το λόγο αυτό, θεωρώ σημαντικό να συναντηθούμε και να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως υπό το φως της έκθεσης που θα υποβάλουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 14 Φεβρουαρίου 2003».

«Αισθάνομαι ακόμη ότι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος του Ιράκ στη διαδικασία ειρήνευσης του Μεσανατολικού, η οποία, κατά τη γνώμη μου, απαιτεί περισσότερο από ποτέ την εκ νέου ενεργοποίησή της, όπως και στο ευρύτερο θέμα της μη διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής».

«Κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης και κατόπιν των διαβουλεύσεων με όλους τους εταίρους, αποφάσισα να συγκαλέσω μία έκτακτη άτυπη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 17 Φεβρουάριου 2003». Αυτή θα αρχίσει στις 6 μ.μ., ενώ θα ακολουθήσουν δείπνο εργασίας στις 7:30' μ.μ. και συνέντευξη Τύπου από την προεδρία».

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάτ Κόξ θα μας απευθύνει μία σύντομη παρέμβαση στην αρχή της συνάντησης και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα βρεθεί ανάμεσά μας, το αργότερο μέχρι τις 7:30' μ.μ.».

«Της συνάντησής μας θα προηγηθεί μία προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, το πρωί της ίδιας μέρας. Αυτή η συνάντηση θα αρχίσει στις 11 π.μ. και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας».

«Οι συνδεδεμένες χώρες, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα ενημερωθούν από την προεδρία την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2003».