Κόσμος
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2003 12:13

Σε «ιερό πόλεμο» κατά των ΗΠΑ καλεί τους μουσουλμάνους ο Μουλάς Ομάρ

Με ένα ανυπόγραφο μήνυμα επανεμφανίσθηκε ο αρχηγός των Ταλιμπάν, Μουλάς Ομάρ, καλώντας τους Αφγανούς σε ιερό πόλεμο εναντίον της Ουάσινγκτον και της κυβέρνησης της Καμπούλ.

Το πρακτορείο ειδήσεων «ΑΙΡ» (Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος), που εδρεύει στο Πακιστάν, μετέδωσε ότι το μήνυμα αυτό αν και δεν φέρει την υπογραφή του, έχει συνταχθεί από τον Μουλά Μωχάμαντ Ομάρ, ο οποίος καλεί τους Αφγανούς σε ιερό πόλεμο και παρωτρύνει όσους συμπατριώτες του δεν μπορούν να πάρουν μέρος στον πόλεμο, να αποστασιοποιηθούν από την κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάϊ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι το πρώτο μήνυμα που αποδίδεται στον αρχηγό των Ταλιμπάν, μετά την ανατροπή του καθεστώτος, στο τέλος του 2001.

Η δημοσίευση του μηνύματος του Μουλά Ομάρ έρχεται μετά τα δύο ηχογραφημένα μηνύματα του αρχηγού της Αλ-Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος επίσης κάλεσε τους Μουσουλμάνους να ξεκινήσουν ιερό πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Το μήνυμα του Μουλά Ομάρ εστάλη σε εφημερίδες στην Πεσαβάρ, πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας του Πακιστάν που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Σε αυτό αναφέρεται ότι ο ιερός πόλεμος είναι αναγκαίος, καθώς οι ΗΠΑ ευθύνονται για «αγριότητες» εναντίον του αφγανικού λαού.

«Οι Αφγανοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Αμερική, τους σταυροφόρους και τους συμμάχους τους και να αρχίσουν αμέσως ιερό πόλεμο», αναφέρει ο Μουλάς Ομάρ στο μήνυμά του. «Αδειάστε όλα τα γραφεία και τα υπουργεία, ώστε να καταστεί σαφής η διάκριση ανάμεσα σε ένα Μουσουλμάνο και ένα σταυροφόρο», προσθέτει ο αρχηγός των Ταλιμπάν.

Ο Μουλάς Ομάρ προειδοποιεί επίσης ότι όποιος Αφγανός δεν λάβει αποστάσεις από την κυβέρνηση Καρζάϊ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος των σταυροφόρων και να τιμωρείται με βάση το ισλαμικό δίκαιο.

Το μήνυμα του Μουλά Ομάρ δημοσιεύεται λίγες ημέρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν αμερικανικά αεροσκάφη με στόχο θέσεις των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ, στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν 17 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι από τις επιθέσεις αυτές ο μόνος πολίτης που έχασε τη ζωή του ήταν ένα οκτάχρονο παιδί.