Κόσμος
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2003 13:55

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. πριν τη σύνοδο κορυφής

Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρχισε σήμερα λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, τοπική ώρα, 13:00' ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ως προοίμιο της έκτακτης ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής που θα ξεκινήσει απόψε με στόχο να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις των 15 σχετικά με την ιρακινή κρίση, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών είχαν συνεδριάσει για το Ιράκ στις 27 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες και είχαν καταλήξει τότε σε μια ελάχιστη κοινή θέση που επιβεβαίωνε τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ.

Αλλά η ομοφωνία αυτή κατέρρευσε τρεις μέρες αργότερα με τη δημοσίευση της «επιστολής των οκτώ», που υπογράφηκε από πέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός Τόνι Μπλερ και ο Ισπανός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, και προσέφερε άνευ όρων υποστήριξη στη στρατηγική των ΗΠΑ.

Η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ελπίζει να βεβαιωθεί και πάλι σήμερα μια κοινή θέση των 15 στη βάση αυτής της 27ης Ιανουαρίου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρόκειται να συνεδριάσουν στις 19:00' τοπική ώρα, 20:00' ώρα Ελλάδας, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.