Χωρίς διακοπές πραγματοποιείται η ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης. Το απόγευμα του Σαββάτου η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως βάσει του σχεδιασμού, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και σύνδεση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος περίπου 8.5 MW, ανεβάζοντας τη συνολική διαθέσιμη ισχύ του σταθμού της ΔΕΗ στη Θήρα σε 32MW –εκτιμάται ότι η μέγιστη ζήτηση κατά τη διάρκεια της αιχμής είναι περί τα 31MW.
Χωρίς διακοπές πραγματοποιείται η ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης.
Το απόγευμα του Σαββάτου η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως βάσει του σχεδιασμού, ολοκληρώθηκε η σταδιακή εγκατάσταση και σύνδεση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος περίπου 8.5 MW, ανεβάζοντας τη συνολική διαθέσιμη ισχύ του σταθμού της ΔΕΗ στη Θήρα σε 32MW –εκτιμάται ότι η μέγιστη ζήτηση κατά τη διάρκεια της αιχμής είναι περί τα 31MW.
Νωρίτερα, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), είχε ανακοινώσει πως «λόγω της βελτίωσης της παραγωγικής ισχύος του Σταθμού Παραγωγής της ΔΕΗ ΑΕ, με τα σημερινά δεδομένα και εκτός σοβαρού απροόπτου, διαφαίνεται ότι δεν θα απαιτηθεί εκ περιτροπής διακοπή ηλεκτροδότησης στα νησιά Θήρα και Θηρασία».
Ωστόσο, διευκρίνιζε ότι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ενδέχεται να προβούν σε έκτακτες περικοπές ηλεκτροδότησης μικρών τμημάτων γραμμών, για περιορισμένη χρονική διάρκεια, εφόσον κριθεί αναγκαίο για την ασφάλεια του Δικτύου.
Ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλούσε πάντως και πάλι θερμά για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην απολύτως απαραίτητη, ώστε να καταστεί εφικτή η με τον καλύτερο τρόπο κατανομή της διαθέσιμης ισχύος.
Πυρά της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κατά της κυβέρνησης
Βολές κατά της κυβέρνησης αλλά και της διοίκησης της Επιχείρησης εξαπολύει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ με αφορμή τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη.
Σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών της Σαντορίνης μετά την πυρκαγιά στο σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ, αναδεικνύει με τον πλέον έντονο τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και την απουσία επενδύσεων εκσυγχρονισμού στο μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα».
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν πείθει κανέναν όταν προσπαθεί να αναπτύξει τον τουρισμό και την ίδια στιγμή αδιαφορεί για βασικές υποδομές όπως αυτές που αφορούν την ηλεκτροπαραγωγή» και τονίζει ότι «θα ήταν προτιμότερο και πιο αποτελεσματικό αντί να σχεδιάζει τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, να επιτρέψει στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αφ΄ενός να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό και αφ΄ετέρου να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα όπου υπάρχουν αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής».
Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ επισημαίνει ότι «το ατύχημα στη Σαντορίνη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά βιομηχανικών ατυχημάτων στη ΔΕΗ την τελευταία περίοδο και να θυμίσει στην κυβέρνηση, τη ΡΑΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό και ταυτόχρονα καθοριστικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη».
«Θα ήταν εύλογο», συνεχίζει, «να αναρωτηθεί κανείς τι θα συνέβαινε στην περίπτωση ιδιωτών παραγωγών και αν αυτοί θα έκαναν τις αναγκαίες υποδομές ή ακόμα θα κρατούσαν ανενεργές επενδύσεις μόνο για εφεδρεία, η οποία είναι τόσο πολύτιμη, ιδιαίτερα στον εκτεταμένο νησιωτικό χώρο της Ελλάδας. Με μαθηματική ακρίβεια το ατύχημα στη Σαντορίνη θα εξελισσόταν σε συμβάν όπως αυτό της Καλιφόρνιας πριν μερικά χρόνια».
Καλεί παράλληλα τη διοίκηση της ΔΕΗ «πέρα από την αναζήτηση των αιτιών, των ευθυνών και τον απολογισμό που πρέπει να κάνει, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προληφθούν ανάλογα γεγονότα και να προλάβει τα χειρότερα» αλλά και «να εξηγήσει κάποτε στον ελληνικό λαό τι σημαίνει κόστος παραγωγής, κόστος εφεδρείας και κόστος απώλειας τεχνογνωσίας (που προκαλεί η μείωση του προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων έμπειρου τεχνικού προσωπικού).
Καταλήγοντας η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ συγχαίρει όλους τους συναδέλφους της που «κατέβαλαν (και συνεχίζουν να καταβάλουν) υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιοριστούν οι συνέπειες της βλάβης και να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, η ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού».