Κόσμος
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2003 07:23

Χρόνο έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση στο Ιράκ

«Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ δεν είναι αναπόφευκτος. Η βία δεν πρέπει να επιλεγεί παρά ως ύστατη λύση», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε μετά την έκτακτη άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας.

Οι 15 Ευρωπαίοι ηγέτες, εκφράζουν την υποστήριξή τους στην απόφασή του 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι το κέντρο της διεθνούς τάξης είναι τα Ηνωμένα Εθνη.

Στο ανακοινωθέν, που παρουσίασε ο Κώστας Σημίτης, οι 15 δεν θέτουν χρονικό όριο στη διαδικασία επιθεώρησης των οπλικών συστημάτων της Βαγδάτης. Επισημαίνουν ωστόσο, ότι οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον, χωρίς την πλήρη συνεργασία του Ιράκ.

«Η Βαγδάτη δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις. Πρέπει να αφοπλιστεί και να συνεργαστεί άμεσα. Εχει μια τελευταία ευκαιρία να επιλύσει την κρίση ειρηνικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τελικό κείμενο.

«Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέδειξαν ότι μπορούν να συνεννοούνται και να χαράσσουν κοινή γραμμή», τόνισε ο Κώστας Σημίτης. Επισήμανε ακόμη, ότι οι 15 αφ' ενός ανταποκρίθηκαν στα αισθήματα των Ευρωπαίων πολιτών που διαδήλωσαν υπέρ της ειρήνης και αφ' ετέρου κατέδειξαν την ανάγκη πλήρους αφοπλισμού του Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη απόλυτου σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ, ο οποίος αποτελεί το κέντρο της διεθνούς έννομης τάξης.

«Πρόκειται φυσικά περί συμβιβασμού. Στόχος της Κοινότητας παραμένει η επίτευξη ειρηνικής λύσης στην κρίση του Ιράκ», σχολίασε ο Γερμανός καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Η μίνι κρίση στην Ευρώπη, φαίνεται ότι ξεπεράστηκε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον των υποψηφίων προς ένταξη χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έσπευσαν να ευθυγραμμιστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα του Ιράκ.

«Ο Σαντάμ έχει μια τελευταία ευκαιρία να αφοπλιστεί ειρηνικά», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, λέγοντας ότι το Ιράκ θα αφοπλιστεί είτε ειρηνικά είτε με πόλεμο.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν Ρομάνο Πρόντι και Χαβιέ Σολάνα, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους δεν παρέλειψαν να συγχαρούν τον Ελληνα πρωθυπουργό, για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα.