Κόσμος
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2003 10:57

Συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν χθες ραντάρ, δυτικά της Βαγδάτης

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν με κατευθυνόμενους πυραύλους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ιρακινό κινητό ραντάρ, δυτικά της Βαγδάτης και εντός της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, ανακοίνωσε η κεντρική αμερικανική διοίκηση, ενώ την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο επεξεργάζονται ένα νέο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που θα υποστηρίζει την κήρυξη του πολέμου στο Ιράκ.

Σε ανακοίνωση της κεντρικής αμερικανικής διοίκησης τονίζεται ότι η επίθεση σημειώθηκε στις 23:10' ώρα Ελλάδας, κοντά στην πόλη Αρ Ρούτμπαχ, 376 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Πρόκειται για την τέταρτη ημέρα συνεχών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον εγκαταστάσεων της ιρακινής αεράμυνας «σε απάντηση των ιρακινών απειλών», όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία αναμένεται να κυκλοφορήσουν αύριο στην έδρα του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας κατά του Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζων Νεγρεπόντε συναντήθηκε χθες με τον βρετανό ομόλογό του, σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ για να συζητήσουν «τα επόμενα βήματα και την τακτική, περιλαμβανομένου και του σχεδίου απόφασης», δήλωσε διπλωματική πηγή.

Τα Ηνωμένα Εθνη επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι χθες ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος «U-2», έκανε πολύωρη πτήση πάνω από το κεντρικό Ιράκ, όπως είχε ανακοινώσει η Βαγδάτη. «Μπορώ να επιβεβαιώσω την πτήση του αεροσκάφους», τόνισε ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Χίρο Ουέκι, αρνούμενος να δώσει όμως περισσότερες λεπτομέρειες.