«Ατρόμητους» χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους τους οποίους επέλεξε για τις αποκαλύψεις του ο Έντουαρντ Σνόουντεν, σε συνέντευξή του στους New York Times.
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν επέλεξε τον δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας Guardian Γκλεν Γκρίνγουολντ και τη δημιουργό ντοκιμαντέρ Λόρα Πόιτρας για να κάνει τις αποκαλύψεις του όσον αφορά τα αμερικανικά προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης εκατομμυρίων πολιτών, επειδή οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι είναι «ατρόμητοι», όπως εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται την Τρίτη στους New York Times.
«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου πολλά μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εγκατέλειψαν το έργο του ελέγχου της εξουσίας, την ευθύνη που έχει ο Τύπος να επισημαίνει τις καταχρήσεις της κυβέρνησης, επειδή φοβούνταν ότι θα θεωρούσαν τη στάση τους αντιπατριωτική και θα τα τιμωρούσε η αγορά, σε μια περίοδο που ο εθνικισμός ενδυναμωνόταν», ανέφερε ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA).
Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα μέσω κρυπτογραφημένου προγράμματος.
Η σκηνοθέτιδα και ο δημοσιογράφος ανήκουν «σε μια μειοψηφία ανθρώπων που έκαναν τη δουλειά τους», υποστήριξε ο κ. Σνόουντεν.
Στη συνέντευξη, η οποία κινηματογραφήθηκε στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο Ιούνιο, όπου ο 30χρονος φυγάς αποκάλυψε τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ στο εξωτερικό, τα μέλη της ομάδας των δημοσιογράφων ενοχλήθηκαν επειδή ήταν πιο νέος απ’ όσο πίστευαν ενώ ο ίδιος ενοχλήθηκε επειδή έφτασαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο γιατί αυτό περιέπλεξε τις έρευνες που έκανε.
Όσον αφορά τη σχέση του με την Λόρα Πόιτρας, είπε ότι εκείνη ήταν πιο δύσπιστη απέναντί του σε σχέση με τον ίδιο, μολονότι «εγώ είμαι γνωστός για την παρανοϊκή πλευρά μου», όπως είπε.
Ο κ. Σνόουντεν είπε ότι αιφνιδιάστηκε όταν ο κ. Γκρίνγουολντ αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημά του να είναι κρυπτογραφημένες οι επικοινωνίες τους.
«Ξαφνιάστηκα όταν έμαθα ότι ορισμένοι άνθρωποι στα μέσα ενημέρωσης δεν αντιλαμβάνονται ότι οποιοδήποτε μη κρυπτογραφημένο μήνυμα στο διαδίκτυο λαμβάνεται απ' όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών. Μετά τις φετινές αποκαλύψεις, θα έπρεπε να είναι σαφές ότι κάθε επικοινωνία μεταξύ ενός δημοσιογράφου και των πηγών του που δεν είναι κρυπτογραφημένη είναι απερίσκεπτη και ασυγχώρητη ενέργεια», τόνισε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο