Πολιτιστικά
Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 10:10

Η «Γκόλφω» ταξιδεύει στην Επίδαυρο

Αιώνια αποθεωμένος, με παντοτινές υποσχέσεις στο κατώφλι του Άδη, ο έρωτας κατακρημνίζεται στο φαράγγι της προδοσίας από έναν όρκο αγάπης, που αθετήθηκε και άργησε να βρει τον δρόμο του.

Αιώνια αποθεωμένος, με παντοτινές υποσχέσεις στο κατώφλι του Άδη, ο έρωτας κατακρημνίζεται στο φαράγγι της προδοσίας από έναν όρκο αγάπης, που αθετήθηκε και άργησε να βρει τον δρόμο του.

Με φόντο την εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής υπαίθρου του 1893, το επιτυχημένο δραματικό ειδύλλιο «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, παρουσιάζεται - σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Φεστιβάλ - για μία μόνο παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

Σε ένα σκοτεινό «μαύρο» όνειρο

Συνδεδεμένο με την ιστορική παράδοση των μπουλουκιών, το βουκολικό δράμα «Γκόλφω» είναι σχεδόν ταυτισμένο με αυτό το κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ζωής. Η τραγική ερωτική της ιστορία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ακράτα, το 1893, από ερασιτέχνες. Στη συνέχεια, ακολούθησε η Αθήνα και όλα τα μεγάλα και μικρά κέντρα του ελεύθερου και υπόδουλου Ελληνισμού, ενώ παίχτηκε από ελληνικούς θιάσους στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά στον σουλτάνο, και οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους στη συνταρακτική σκηνή της κατάρας. Μάλιστα, η «Γκόλφω», η οποία έγινε, επίσης, μυθιστόρημα και οπερέτα, κρίθηκε το πιο κατάλληλο έργο για τη δημιουργία της πρώτης ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας, το 1915.

Σήμερα, ο Νίκος Καραθάνος μάς μεταφέρει σε ένα σκοτεινό «μαύρο» όνειρο στα βουνά του Χελμού, διατηρώντας τον δεκαπεντασύλλαβο, ανανεώνοντας το έργο σκηνοθετικά και δίνοντάς του νέα πνοή.

Θραύσματα όρκων σπασμένης αγάπης

Στην ιστορία του έργου, δυο νέα παιδιά, ο Τάσος και η Γκόλφω, δίνουν όρκο αιώνιας αγάπης στο ορεινό χωριό, όπου κυλούν τα νερά της Στύγας, εκεί όπου - σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους - βρισκόταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο. Εκείνη εναντιώνεται στον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, μένοντας πιστή στον όρκο της. Όμως, ο Τάσος τον αθετεί, αφού δέχεται να παντρευτεί την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Κάποια στιγμή, το μετανιώνει. Αλλά είναι πολύ αργά πια.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος, σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, κίνηση: Αμάλια Μπένετ, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Διώνη Κουρτάκη, Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Ευαγγελία Θεριανού, επεξεργασία κειμένου: Γιούλα Μπούνταλη. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιάννης Βογιατζής, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Μπινιάρης, Εύη Σαουλίδου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης,  Άγγελος Τριανταφύλλου, Χάρης Φραγκούλης, Λυδία Φωτοπούλου.

Πληροφορίες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 40 ευρώ, ζώνη Α΄: 35 ευρώ, ζώνη Β΄: 25 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, άνω διάζωμα: 10 ευρώ, φοιτητικό – ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr