Κόσμος
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2003 07:21

ΗΠΑ : Προς νέα απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ

ΘΕΤΙΚΗ εξέλιξη χαρακτήρισε ο Τζωρτζ Μπους, την κοινή διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία καλεί τη Βαγδάτη να αφοπλιστεί. Τη διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαιρέτισε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τόνισε ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες ειρηνικής επίλυσης της κρίσης και κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ιράκ μας δίνει το δικαίωμα να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Κώστας Σημίτης, μετά από τη συνάντηση της ευρωπαϊκής τρόϊκας, με τις 10 υπό ένταξη και τις τρεις υποψήφιες χώρες.

Οπως τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, υπήρξε κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι και οι 13 χώρες, συμφωνούν με το περιεχόμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, της 27ης Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι πιθανόν να καταθέσει τις επόμενες ημέρες σχέδιο δεύτερου ψηφίσματος στον ΟΗΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Τζων Νεγκρεπόντε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί λίαν συντόμως ένα δεύτερο ψήφισμα.

Η ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού για το Ιράκ, που επρόκειτο να γίνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αναβλήθηκε τελικά και πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Νάτζι Σάμπρι, χαρακτήρισε ως ψευδαισθήσεις τις προσδοκίες των Ηνωμένων Πολιτειών, για την έκδοση νέου ψηφίσματος.

«Δεν υπάρχει λόγος για μία δεύτερη απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε τούτη τη χρονική στιγμή», δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Γερμανός καγκελλάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στις αμερικανο-βρετανικές προσπάθειες.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει μια πλειοψηφία μέσω συμμαχιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν βρίσκεται στη λογική της χρήσης του δικαιώματος «βέτο».

Ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μωχάμεντ Αλ Ντούρι, υποστήριξε ότι η Βαγδάτη συνεργάζεται πλήρως με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και η υπακοή της είναι άνευ προηγουμένου.