Κόσμος
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2003 10:30

Δηλώσεις Κόλιν Πάουελ για τη στάση της Ευρώπης

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κατηγόρησε σήμερα τις χώρες, όπως η Γαλλία, που θέλουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ, ότι φοβούνται «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σε έναν πιθανό πόλεμο.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό «France Info», ο επικεφαλής του State Department, υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ με βάση την απόφαση 1441 να χρησιμοποιήσει βία χωρίς να υπάρξει δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Δεν μπορεί να είναι μιά ικανοποιητική λύση για τις επιθεωρήσεις η συνέχισή τους για πάντα, επειδή κάποια έθνη φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να επιβάλουν τη θέληση της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Πάουελ.

«Συνεπώς εμείς εργαζόμαστε χωρίς τους φίλους και συμμάχους μας για να ορίσουμε το περιεχόμενο μιάς δεύτερης απόφασης», τόνισε ο Πάουελ, αλλά πρόσθεσε ότι «πολλοί από εμάς πιστεύουν, όπως και οι ΗΠΑ, ότι υπάρχει πιθανότατα αρκετή αρμοδιότητα στην απόφαση 1441 για την ανάληψη δράσης».

«Δεν είναι θέμα περισσοτέρων επιθεωρήσεων ή παράτασης της διαδικασίας των επιθεωρήσεων. Οι Γάλλοι φίλοι πιστεύουν ότι αυτό είναι το θέμα. Κατά τη γνώμη μας αυτό δεν είναι το θέμα», σημείωσε ο Κόλιν Πάουελ.