Υγεία
Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013 00:14

Το κακάο ενισχύει τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων

Άλλη μία ευεργετική ιδιότητα της σοκολάτας εντόπισαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι βοηθά τους ηλικιωμένους στη σκέψη και στην ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών!

Άλλη μία ευεργετική ιδιότητα της σοκολάτας εντόπισαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι βοηθά τους ηλικιωμένους στη σκέψη και στην ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών!

Επιστήμονες από το νοσοκομείο Brigham's and Women στη Βοστόνη διαπίστωσαν ότι το ρόφημα σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο βοηθά τα ηλικιωμένα άτομα να χρησιμοποιούν καλύτερα και ταχύτερα τη σκέψη τους, επειδή ενισχύεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Η αιμάτωση του εγκεφάλου συνήθως διαταράσσεται στα άτομα που παρουσιάζουν συγκεκριμένες παθήσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας που περιέχει τα συστατικά που υπάρχουν στο κακάο συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα πίεσης, αλλά και με τον μικρότερο αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 60 άτομα άνω των 73 ετών, τα οποία είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες και έπιναν ρόφημα ζεστής σοκολάτας δύο φορές τη μέρα για διάστημα ενός μήνα, κατά το οποίο δεν  έπρεπε να λαμβάνουν σοκολάτα από άλλες πηγές. Η μία ομάδα έπινε ρόφημα που περιείχε μεγάλη ποσότητα φλαβονοειδών, ενώ στη δεύτερη ομάδα οι επιστήμονες έδιναν ρόφημα από διαφορετική ποικιλία σοκολάτας, η οποία παρουσίαζε μικρότερη ποσότητα των φλαβονοειδών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στην πρώτη ομάδα παρατηρήθηκε βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών λόγω των φλαβονοειδών, τα οποία ενίσχυσαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Όπως είπε στο BBC η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Farzaneh Sorond, στόχος της μελέτης είναι να εντοπίσει τα συστατικά της σοκολάτας που ενισχύουν περισσότερο τον εγκέφαλο, ώστε να αξιοποιηθούν αναλόγως.