Κόσμος
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2003 07:18

Νέες πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας στο θέμα του Ιράκ

«Υπάρχει ακόμα ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Ιράκ», τόνισε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας, τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, χαρακτήρισε διδακτική την κρίση που πέρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση και υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι φωνές των πολιτών, για ενιαία στάση.

«Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έδειξε ότι υπάρχει κοινή θέληση. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, για την ειρηνική επίλυση της κρίσης», υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Ιράκ.

«Θετικό βήμα η απόφαση. Πρέπει όμως να έχει και συνέχεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. «Ορθή», χαρακτήρισε την ελληνική πρωτοβουλία, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Το δόγμα του πολέμου δεν πρέπει να περάσει», επανέλαβε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Το κείμενο είναι θετικό, αλλά δεν είναι δεσμευτικό», εκτίμησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. «Η απόφαση της συνόδου, πρέπει να καταγραφεί στα θετικά της ελληνικής προεδρίας, αλλά χωρίς να υπερεκτιμηθεί», παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να καταθέσει στον ΟΗΕ, ένα νέο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, με κίνδυνο να ασκήσει βέτο η Γαλλία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του, Ζιάνγκ Ζεμίν, υπογράμμισαν ότι η Ρωσία και η Κίνα, όπως πολλές άλλες χώρες, τάσσονται υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του State Department, Κόλιν Πάουελ, εξαπέλυσε πυρά εναντίον των χωρών που ζητούν παράταση των επιθεωρήσεων, λέγοντας ότι φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Από την πλευρά του, ο Σαντάμ Χουσεΐν δήλωσε, ότι ο ιρακινός λαός επιθυμεί την ειρήνη, αλλά όχι με κάθε κόστος και κυρίως όχι θυσιάζοντας την ανεξαρτησία του.

Ο Τζωρτζ Μπους χαιρέτισε την αλληλεγγύη που επέδειξε το ΝΑΤΟ, εγκρίνοντας την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ. «Είναι μια σημαντική ένδειξη αλληλεγγύης των συμμάχων του ΝΑΤΟ, απέναντι σε μια πιθανή απειλή σε βάρος ενός μέλους της συμμαχίας», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ανακοίνωσή του, μετά από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Τζωρτζ Ρόμπερτσον, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να επιτεθεί στην Τουρκία, σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης.

Η τουρκική κυβέρνηση, ανακοίνωσε πάντως, ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία.