Υγεία
Τρίτη, 06 Αυγούστου 2013 23:34

Νέα μέθοδος βοηθά άτομα με σύνδρομο εγκλεισμού (locked-in) να επικοινωνήσουν με τα μάτια

Μια σημαντική εξέλιξη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Γερμανία φαίνεται ότι θα βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο εγκλεισμού (locked-in) να αρχίσουν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους.

Μια σημαντική εξέλιξη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Γερμανία φαίνεται ότι θα βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο εγκλεισμού (locked-in) να αρχίσουν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Φίλιπς του Μάρμπουργκ δημιούργησαν μια νέα μέθοδο, αξιοποιώντας μια διαπίστωση που έχει άμεση σχέση με τα μάτια και τα... μαθηματικά.

Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, κάθε φορά που λύνει κανείς ένα μαθηματικό πρόβλημα, οι κόρες των ματιών του διαστέλλονται. Οι επιστήμονες κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν αυτό το χαρακτηριστικό και να βοηθήσουν ασθενείς να επικοινωνήσουν ακριβώς με αυτόν τον τρόπο.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο εγκλεισμού, το οποίο συνήθως προκαλείται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, παρουσιάζουν παράλυση των γραμμωτών μυών, δεν μπορούν να αντιδράσουν και να επικοινωνήσουν λεκτικά, αλλά έχουν πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας. Ωστόσο, η παράλυση δεν επηρεάζει τα μάτια και έτσι οι ασθενείς μπορούν να τα χρησιμοποιούν κανονικά.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή υγιών εθελοντών, οι οποίοι χωρίς να μιλήσουν έπρεπε να δώσουν την απάντηση σε ένα μαθηματικό πρόβλημα, την οποία θα έβλεπαν σε μια οθόνη.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έδωσαν τη σωστή απάντηση, παρουσίαζαν διαστολή στις κόρες των ματιών, κάτι που διαπίστωσαν και σε ομάδα ασθενών, στους οποίους έκαναν το ίδιο τεστ και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καμία εκπαίδευση.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένα τόσο απλό τμήμα του οργανισμού, όπως είναι οι κόρες των ματιών, παρουσιάζει τόσο πολλές αντιδράσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιο πολύπλοκες πράξεις, όπως η επικοινωνία», αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, συμπληρώνοντας ότι τις περισσότερες φορές καταλάβαιναν τις απαντήσεις των ασθενών μόνο από τις αλλαγές που έβλεπαν στα μάτια τους.