Κόσμος
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2003 07:40

Νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ιράκ καταθέτουν ΗΠΑ-Βρετανία

Την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο χωρών.

Οπως διευκρίνισε ο Κόλιν Πάουελ, στο σχέδιο δεν θα αναφέρεται καταληκτική ημερομηνία, πέραν της οποίας μπορεί να αναληφθεί στρατιωτική δράση. Θα αναφέρεται ρητά πάντως, ότι το Ιράκ δεν τήρησε την απόφαση 1441 του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, κατήγγειλε ότι ασκούνται πιέσεις στους επιθεωρητές του Οργανισμού, προκειμένου οι εκθέσεις τους να συντελέσουν στην έναρξη του πολέμου και τους κάλεσε να διατηρήσουν την αντικειμενικότητά τους.

«Οι αμερικανικές και οι στρατιωτικές δυνάμεις, είναι πλέον έτοιμες να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράκ, εάν λάβει τέτοια απόφαση ο πρόεδρος Μπους», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προσθέτοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει μία ευρεία συμμασχία χωρών.

Από αξιωματούχους του Πενταγώνου, έγινε γνωστό ότι ΗΠΑ και Βρετανία, έχουν συγκεντρώσει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, περισσότερους από 150.000 στρατιώτες, δεκάδες πολεμικά πλοία και εκατοντάδες αεροσκάφη. Ωστόσο ο Ράμσφελντ, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς.

Την ίδια ώρα, σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον-Αγκυρας, για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε τουρκικό έδαφος, σε περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ.

Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε από τουρκική κυβέρνηση να απαντήσει μέσα σε 24 ώρες, εάν αποδέχεται την αμερικανική προσφορά οικονομικής βοήθειας, ύψους 26 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι θα προβεί σήμερα σε μία δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πιθανή άρνηση της Τουρκίας, να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων, δεν σημαίνει ότι η Αγκυρα, αρνείται τη βοήθειά της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ.

Ο ύπατος εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, επανέλαβε ότι ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ευθύνη βρίσκεται πλέον στην πλευρά του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κ. Σολάνα υπογράμμισε, ότι εάν οι επιθεωρήσεις αποτύχουν, θα έχει φτάσει η ώρα ενός δεύτερου ψηφίσματος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Κόλιν Πάουελ, καταδίκασε ως άδικα και καταστρεπτικά για τη Συμμαχία, τόσο τα αντιαμερικανικά αισθήματα των Ευρωπαίων, για τη σκληρή στάση των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ, όσο και τα αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα των Αμερικανών.

Από τα Ιωάννινα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, τόνισε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχει κοινή εξωτερική πολιτική και χαρακτήρισε ως επιτυχία της ελληνικής προεδρίας την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των 15.

Για θετική εξέλιξη, μίλησε και ο Κώστας Καρααμανλής, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση αυτή να αποτελέσει την αρχή για μια ουσιαστική σύγκλιση.