Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τη Δευτέρα σε ισόβια κάθειρξη τον πρώην αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, απόστρατο στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ για την υπόθεση «Εργκένεκον».
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τη Δευτέρα σε ισόβια κάθειρξη τον πρώην αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, απόστρατο στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ για την υπόθεση «Εργκένεκον».
Το δικαστήριο στο Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης, καταδίκασε επίσης σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από 12 έως 35 ετών και τρεις βουλευτές του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ενώ απάλλαξε 21 από τους 275 κατηγορούμενους.
Μερικοί εξ αυτών, μεταξύ των οποίων ένας ιστορικός, απόστρατοι αξιωματούχοι του στρατού, δημοσιογράφοι και συγγραφείς, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από έξι έως 47 ετών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.
Ο απόστρατος συνταγματάρχης, Αρίφ Ντογάν, καταδικάστηκε σε 47 χρόνια κάθειρξης, ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας, Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου, καταδικάστηκε σε 20ετή ποινή κάθειρξης και ο δημοσιογράφος Ερόλ Μανίσαλι σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών.
Το δικαστήριο ανακοινώνει τις αποφάσεις του ξεχωριστά για τον καθέναν από τους κατηγορούμενους.
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία «Εργκένεκον» επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.
Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.
Πολιτική η δίκη, υποστηρίζουν οι κεμαλιστές
Οι αντίπαλοι του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν πως οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες και έχουν σαν στόχο να φιμώσουν την αντιπολίτευση και να δαμάσουν το κοσμικό κατεστημένο το οποίο κυριαρχούσε από το 1923 μέχρι το 2002 στην Τουρκία. Ισχυρίζονται επίσης πως οι δικαστές δέχθηκαν πολιτικές παρεμβάσεις κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.
«Αυτή είναι δίκη του Ερντογάν, το δικό του θέατρο», δήλωσε ο Ουμούτ Οράν, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. «Στον 21ο αιώνα, σε μια χώρα η οποία θέλει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, αυτή η προφανώς πολιτική δίκη δεν έχει νομική βάση», τόνισε μιλώντας στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Ο κ. Ερντογάν έχει αρνηθεί πως παρενέβη στη νομική διαδικασία και υπογραμμίζει πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ωστόσο, έχει επικρίνει το χειρισμό της υπόθεσης από τους εισαγγελείς και έχει εκφράσει ανησυχία για το μακρύ χρόνο προφυλάκισης των κατηγορουμένων.
Καθώς οι κύριοι δρόμοι πρόσβασης στο δικαστήριο ήταν αποκλεισμένοι ώστε να μην πλησιάσουν λεωφορεία με διαδηλωτές, εκατοντάδες υποστηρικτές των κατηγορουμένων προσπάθησαν να διασχίσουν χωράφια για να φτάσουν στο συγκρότημα του δικαστηρίου και της φυλακής, όμως ειδικές μονάδες της αστυνομίας τους εμπόδισαν.
Ο κ. Μπασμπούγ είχε επικρίνει το δικαστήριο την Κυριακή μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, λέγοντας πως η κοινή γνώμη δεν θα δεχθεί την τιμωρία αθώων ανθρώπων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο