Μπορεί η Νότια Κορέα να θεωρείται (απόλυτα δικαιολογημένα) ως μία χώρα που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, ωστόσο φαίνεται πως και η Βόρεια Κορέα, αν μη τι άλλο, καταβάλλει τις δικές της προσπάθειες πίσω από το «σιδηρούν παραπέτασμα» που έχει ρίξει το κομμουνιστικό καθεστώς της απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.
Μπορεί η Νότια Κορέα να θεωρείται (απόλυτα δικαιολογημένα) ως μία χώρα που βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, με εξαιρετικά εξελιγμένη βιομηχανία στο χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, ωστόσο φαίνεται πως και η κομμουνιστική Βόρεια Κορέα, αν μη τι άλλο, καταβάλλει τις δικές της προσπάθειες πίσω από το «σιδηρούν παραπέτασμα» που έχει ρίξει το κομμουνιστικό καθεστώς της απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο.
Τουρίστας ο οποίος ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα απέκτησε και έβγαλε έξω από τη χώρα το Samjiyon: πρόκειται για έναν υπολογιστή tablet από την ομώνυμη εταιρεία, ο οποίος είχε πρωτοεμφανιστεί σε έκθεση στην Πιονγκγιάνγκ.
Σύμφωνα με περιγραφή που παρείχε ο τουρίστας (Μάικλ- ζήτησε σχετικά να μη δημοσιευθεί το επώνυμό του, για αποφύγει δημοσιότητα που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορέσει να ξαναεπισκεφτεί τη χώρα) στο IDG News Service και παρουσίαση που εμφανίστηκε στο ITworld.com, πρόκειται για μία συσκευή με οθόνη των 7 ιντσών, κάμερα των 2 megapixels, αποθηκευτικό χώρο 8 ή 16 GB, επεξεργαστή 1,2 GHz και λειτουργικό Android (4.0.4, Ice Cream Sandwich), ενώ διαθέτει και αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές, όπως το δημοφιλές παιχνίδι Angry Birds.
Η τιμή του ανέρχεται περίπου στα 200 δολάρια, και αξίζει να σημειωθεί πως ο Μάικλ το χαρακτήρισε ως «αξιοσημείωτα εντυπωσιακό» - σίγουρα όχι κάτι που θα περίμενε να δει κανείς από την απομονωμένη Βόρεια Κορέα, καθώς πρόκειται για ένα γρήγορο μηχάνημα, το οποίο από πλευράς ταχύτητας και ανταπόκρισης μπορεί να σταθεί απέναντι στα κορυφαία tablets που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Η ενεργοποίηση και η λειτουργία των εφαρμογών χαρακτηρίζονται από ομαλότητα, καθώς δεν παρατηρείται καθόλου lag.
Ωστόσο, το αναπόφευκτο «βορειοκορεατικό» χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν μπορεί να συνδεθεί με το Ίντερνετ. Στη Β.Κορέα η πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι περιορισμένη και απαιτεί κυβερνητική άδεια. Αντʼαυτού, η χώρα έχει το Kwangmyong, τη δική της online υπηρεσία (στην ουσία ένα «περιφραγμένο» εθνικό intranet), στην οποία το tablet μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω Web browser.
Επίσης, το Samjiyon παρέχει πρόσβαση στις εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης (μέσω TV tuner), καθώς και στο κεντρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το site της ημερήσιας εφημερίδας της Β.Κορέας και το portal του Υπολογιστικού Κέντρου Κορέας. Όπως είναι φυσικό, απουσιάζουν οι δημοφιλείς υπηρεσίες της Google, όπως Gmail, Youtube κλπ. Υπάρχουν και άλλες εφαρμογές, όπως ένα λεξικό, ένα ευρετήριο όρων πληροφορικής, ένα παιχνίδι σκακιού, μία εφαρμογή κορεατικής ιστορίας, μία συλλογή βιβλίων κ.α. Γενικότερα, το εν λόγω tablet προωθείται στη χώρα ως εκπαιδευτικό εργαλείο.
Το Samijyon θεωρείται πως είναι το τρίτο tablet που κυκλοφορεί στη βορειοκορεατική αγορά και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο. Θεωρείται βέβαιο πως η κατασκευή του λαμβάνει χώρα εκτός Βόρειας Κορέας, από κάποια ασιατική εταιρεία, καθώς η όποια υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία διαθέτει η χώρα επικεντρώνεται στο λογισμικό- δεν θεωρείται πως υπάρχει βιομηχανία που ασχολείται με hardware στη Β.Κορέα.