Κόσμος
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2003 13:47

Συμμαχικά αεροσκάφη τύπου ΑWACS προς την Τουρκία

Ο αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) στρατηγός Τζέϊμς Τζόουνς έδωσε την εντολή για την ανάπτυξη αεροσκαφών-ραντάρ AWACS για την προστασία της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, επιβεβαίωσε σήμερα νατοϊκή στρατιωτική πηγή.

«Ο SACEUR έδωσε εντολή για την ανάπτυξη των AWACS προς την Τουρκία», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το στρατηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE) στη Μονς του Βελγίου.

«Η ανάπτυξη (των AWACS) στην Τουρκία θα επιτρέψει την εξασφάλιση επίβλεψης και ύψιστης επιφυλακής για αμυντικούς σκοπούς με στόχο τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του τουρκικού ενάεριου χώρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα πρώτα αεροσκάφη-ραντάρ θα φθάσουν στην Τουρκία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και θα αρχίσουν τις πτήσεις τους μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου. Εκπρόσωπος του SHAPE δήλωσε χθες ότι αρχικά θα πρόκειται για δύο αεροσκάφη και μεσοπρόθεσμα ο αριθμός τους θα φθάσει «τουλάχιστον τα τέσσερα».

Τα AWACS θα σταθμεύουν στην προωθημένη αεροπορική βάση του Ικονίου. Το ΝΑΤΟ διαθέτει 17 AWACS που σταθμεύουν στο Γκάϊλενκιρχεν στη Δυτική Γερμανία.