Κόσμος
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2003 07:40

Κατά δεύτερου ψηφίσματος του ΟΗΕ για το Ιράκ η Γαλλία

Η Γαλλία αντιτίθεται, προς το παρόν, στην έκδοση δεύτερου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Οπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν στην εφημερίδα «Le Figaro», ο στόχος αναφορικά με το Ιράκ δεν είναι η αλλαγή καθεστώτος της χώρας, αλλά ο αφοπλισμός της. Σημείωσε ωστόσο, ότι το Ιράκ πρέπει να καταστρέψει τα απαγορευμένα όπλα που διαθέτει και υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, διαπιστώνουν πρόοδο στη συνεργασία της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ, πιστεύει ότι οι επιθεωρητές του οπλοστασίου του Ιράκ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζονται να καταθέσουν το νέο προσχέδιο ψηφίσματος στα Ηνωμένα Εθνη, στο οποίο θα αναφέρεται με όρους σαφείς και απλούς, όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ότι η Βαγδάτη δεν αφοπλίζεται, όπως την υποχρέωνε το ψήφισμα 1441.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα μεταβεί στο Πεκίνο, όπου θα επιχειρήσει να μεταπείσει την κυβέρνηση της Κίνας, να μην ασκήσει βέτο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον οποίο αντήλλαξε απόψεις τόσο για το ζήτημα του Ιράκ, όσο και για θέματα διμερούς συνεργασίας, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Βαγδάτη εμφανίστηκε χθες διατεθειμένη να μελετήσει το ενδεχόμενο να καταστρέψει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Αλ Σαμούντ ΙΙ που διαθέτει, όπως έχει ζητήσει ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ.