Πολιτιστικά
Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013 10:01

Τιμολέων όνομα και πράγμα

Με περίσσιο θράσος «Φωνάζει ο κλέφτης», στην αγαπημένη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, που ανεβαίνει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου και ξεκινά την καλοκαιρινή της περιοδεία από το Θέατρο Φρυνίχου Δελφών, σήμερα, Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ.

«Ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο και από την Ελλάδα, φυσικά, οι ενάρετοι, οι τίμιοι πατριώτες και οι ψεύτικοι πατριδοκάπηλοι, που φυτρώνουν σαν τις τσουκνίδες μέσα στα λουλούδια» έλεγε ο Δημήτρης Ψαθάς, 55 χρόνια πριν, γράφοντας ένα ακόμα έργο, που, δυστυχώς, παραμένει πάντα επίκαιρο.

Με περίσσιο θράσος «Φωνάζει ο κλέφτης», στην αγαπημένη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, που ανεβαίνει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου και ξεκινά την καλοκαιρινή της περιοδεία από το Θέατρο Φρυνίχου Δελφών, σήμερα, Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ.

Τεράστια θεατρική και κινηματογραφική επιτυχία

Γραμμένο το 1958,  το έργο έγινε μεγάλη θεατρική επιτυχία από τον θίασο Μαίρης Αρώνη - Ντίνου Ηλιόπουλου - Διονύση Παπαγιαννόπουλου, ενώ στον κινηματογράφο παρουσιάστηκε το 1962, σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος υπέγραφε με το όνομα του μοντέρ Ανδρέα Ανδρεαδάκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ταινιών που είχε σκηνοθετήσει εκείνη τη χρονιά. Με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο  Ηλιόπουλο και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο, η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία και άφησε εποχή.

Έντιμος, αλλά δειλός

Ο Τιμολέων, ένας αμετάκλητα έντιμος λογιστής, βρίσκεται συχνά στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύπτει τις κομπίνες των αφεντικών του και, φυσικά, να χάνει τη δουλειά του. Όμως, η τιμιότητά του δεν συμβαδίζει με το θάρρος, αφού η δειλία του τον αναγκάζει να γίνεται τύφλα στο μεθύσι, για να καταφέρει να αποκαλύψει την αλήθεια.

Ένα χαμένο γράμμα τον οδηγεί στο σπίτι ενός στρατηγού εν αποστρατεία, ο οποίος εντυπωσιάζεται από την τιμιότητά του και, καθώς είναι πάλι άνεργος, τον προσλαμβάνει στην εταιρεία του. Υπάρχει, όμως, και η γυναίκα του, η Λία, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να καλύψει τις ατασθαλίες του αδερφού της, αν και δε συμφωνεί με αυτές. Η συνέχεια είναι αναμενόμενη, αφού ο Τιμολέων ανακαλύπτει την αλήθεια και καταφεύγει στη γνωστή του μέθοδο, το ποτό. Όταν φανερώνει τα πάντα, όχι μόνο δεν τον πιστεύει κανείς, αλλά καταλήγει και στη φυλακή… Εκείνη που θα δώσει τη λύση, τελικά, θα είναι η Λία και οι τύψεις της, όταν μαθαίνει το μέγεθος της απάτης και του κυκλώματος.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος, σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου, κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου - Ελένη Δουνδουλάκη, φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης. Παίζουν: Υρώ Μανέ, Παύλος Ορκόπουλος,  Δημήτρης Μακαλιάς, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Σταύρος Μερμήγκης, Χρύσα Κλούβα, Μαρία Γίτσα.

Πληροφορίες
Θέατρο Φρυνίχου Δελφών: Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, Δελφοί – Φωκίδα, τηλ.: 22650 82353, 22650 82354. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, τηλ.:  22210 33325, 22210 32215. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μαθητικό – φοιτητικό – άνεργοι – πολύτεκνοι: 10 ευρώ.

Πρόγραμμα περιοδείας

Τετάρτη 7/8: Χαλκίδα, Θέατρο Ορέστη Μακρή - Πάρκο Λαού, στις 21.30

Πέμπτη 8/8: Θερινό Δημοτικό Θέατρο  Βόλου, στις 21.30

Δευτέρα 12/8: Καλλονή Λέσβου - Αύλειος Χώρος Δημοτικού Σχολείου, στις 21.30

Τρίτη 13/8: Μανταμάδος Λέσβου – Πολύκεντρο, στις 21.30

Παρασκευή 16/8: Πλατεία Αρμολίων Χίου, στις 21.30

Σάββατο 17/8: Καρδάμυλα Χίου - Ανοιχτό θέατρο «Αδαμάντιος Λεμός»,  στις 21.30

Κυριακή 18/8: Βροντάδος Χίου – Δασκαλόπετρα, στις 21.00

Τετάρτη 21: Θεσσαλονίκη - Ανοιχτό θέατρο Μάνος Κατράκης Συκεών, στις 21.00

Σάββατο 31/8: Γιορτές Δάσους Καρπενησίου - Αμφιθέατρο Βασικής Βιβλιοθήκης

Πέμπτη 5/9: Λιβαδειά - Θέατρο Κρύας, στις 21.00

Τετάρτη 25/9: Κηποθέατρο Παπάγου, στις 21.00.


naftemporiki.gr