Πολιτική
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 16:43

Εγκρίθηκε η τροπολογία για τις αλλαγές στο Δημόσιο με Π.Δ.

Δεκτή έγινε η τροπολογία με την οποία μπορεί να γίνονται αλλαγές στο δημόσιο με Προεδρικά Διατάγματα, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεκτή έγινε η τροπολογία με την οποία μπορεί να γίνονται αλλαγές στο δημόσιο με Προεδρικά Διατάγματα, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 96 βουλευτές και η τροπολογία εγκρίθηκε με 52 ναι, 39 όχι και 5 παρών.

Στα άλλα άρθρα για τα οποία είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία τα αποτελέσματα ήταν:

-άρθρο 2: 52 ναι, 42 όχι, 2 παρών.

-άρθρο 16: 52 ναι, 42 όχι, 2 παρών.

-άρθρο 53: 56 ναι, 38 όχι, 2 παρών.

Η τροπολογία για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με Π.Δ. πυροδότησε νωρίτερα αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας η οποία απορρίφθηκε δι’ εγέρσεως των βουλευτών.

Υπεραμυνόμενος της τροπολογίας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο με το οποίο καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων. «Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι καταργήσεις με Προεδρικά Διατάγματα στηρίζονται σε αξιολόγηση των δομών που έχει γίνει. Έχουν συγκροτηθεί επιτροπές αξιολόγησης των κεντρικών δομών όλων των υπουργείων», ανέφερε.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ότι η οργάνωση της δημόσιας διοίκησης γίνεται με Π.Δ. και τόνισε πως η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται μία ολοκληρωμένη προσπάθεια, αξιοποιείται το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης και την task force. «Είναι κακό ότι στο τέλος θα έχουμε 17 ομοιόμορφα Π.Δ. για τις δομές των υπουργείων;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Είναι σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση αυτά που ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης; Εκτός και αν η αντιμετώπιση δόμησης έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της αυθαίρετης πολιτικής της κυβέρνησης», αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής, ο οποίος ανέλαβε να αναπτύξει τις αντιρρήσεις του κόμματός του για την συνταγματικότητα της τροπολογίας.

«Ο τρόπος, το ύφος και η φρασεολογία σας μου κάνει εντύπωση. Είναι πρόκληση να λέτε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπερβαίνουμε το μέτρο και κακώς μιλάμε για το Σύνταγμα», είπε ο Στ. Κοντονής και τόνισε ότι παραβιάζεται το άρθρο 74 παρ. 5 εδάφιο 5 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει να συζητούνται άσχετες τροπολογίες.

Υπογράμμισε ακόμη ότι τα Π.Δ. καταργούν τυπικό νόμο κάτι που επίσης απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

«Κανόνες που δεν είναι αναγκαστικού δικαίου μπορούν να κάμπτονται όταν υπάρχει υπέρτερος λόγος με τον οποίο ο κανόνας μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση», απάντησε ο Κ. Κουτσογιαννακόπουλος εκ μέρους της Ν.Δ.. Επεσήμανε ακόμη ότι «για θέματα της δημόσιας διοίκησης μπορούν να γίνουν δεκτές τροπολογίες σε νομοσχέδιο, από τον πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο κόμματος». «Θα μπορούσαμε να είχαμε μετέλθει και αυτή της μεθόδου. Δεν είναι δύσκολο. Τυπικό είναι το πρόβλημα» ανέφερε και εκτίμησε ότι «συντρέχουν οι τυπικοί και ουσιαστικοί λόγοι για να καμφθεί η γραμματική διατύπωση που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς επεσήμανε ότι με νομοτεχνική αλλαγή που έφερε στην τροπολογία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνεται η δυνατότητα με Κοινή Υπουργική Απόφαση να αλλάζουν τα κριτήρια μοριοδότησης τα οποία έχει αποφασίσει η Βουλή.

«Αντισυνταγματική και ηθικά απαράδεκτη» χαρακτήρισε την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης.

Πρόκειται για καταφανώς άσχετη τροπολογία, τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση επιτρέπει στον εαυτό της αυτή την τακτική, αλλά όχι στα κόμματα της αντιπολίτευσης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τροπολογία για την ΕΡΤ που είχε καταθέσει το κόμμα μας».

Τον τίτλο του νομοσχεδίου που αναφέρει «και άλλες διατάξεις» επικαλέστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος υποστηρίζοντας ότι η διατύπωση αυτή περιλαμβάνει την τροπολογία. Είπε ακόμη ότι την συνταγματικότητα θα την κρίνει το ΣτΕ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε άσχετη τροπολογία για τη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών που δεν έχουν δημιουργηθεί λόγω πολεοδομικών προβλημάτων.

Την «αλαζονική συμπεριφορά του Κ. Μητσοτάκη που χάλασε την εικόνα του διαλόγου στη Βουλή κουνώντας το δάχτυλο», επέκρινε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι οι αντιρρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μάλλον δεν μπορούν να σταθούν», γιατί «με την ευρύτερη ερμηνεία το υπουργείο Περιβάλλοντος αποδέχεται και συνυπογράφει την τροπολογία».

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι έφυγε από την Βουλή, αυτός ο οποίος «είναι ο αρμόδιος εισηγητής της ντροπολογίας και τον βλέπουμε να δραπετεύει».

Έδωσε έμφαση στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και υπογράμμισε: «αυτές οι απολύσεις ελέγχονται πολιτικά και κοινωνικά. Αυτό τον έλεγχο, που ασκεί η Βουλή, θέλετε να αποφύγετε. Αυτό τον έλεγχο τον αποφεύγουν μη δημοκρατικά καθεστώτα. Δεν κινείστε στα όρια του πραξικοπήματος, κάνετε πραξικόπημα. Τα πραξικοπήματα δεν θέλουν ερπύστριες και τανκς».

«Ο Αλ. Τσίπρας στην Ηγουμενίτσα μίλησε για μικρά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα. Άρα τι τρικομματική, τι δικομματική, τι Χρυσή Αυγή. Τα ίδια λέμε», απάντησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σ. Βούλτεψη.

newsroom naftemporiki.gr