Κόσμος
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2003 07:46

ΗΠΑ και Βρετανία κινούνται κατά του Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, με την υποστήριξη και της Ισπανίας, κατέθεσαν χθες νέα απόφαση για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

Στο σχέδιο τονίζεται, ότι η Βαγδάτη απέτυχε να εκμεταλλευτεί την τελευταία ευκαιρία που της προσφθέρθηκε με την απόφαση 1441 για να αφοπλιστεί, ενώ γίνεται λόγος για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ, εάν Ουάσινγκτον και Βαγδάτη συνεχίσουν να διαφωνούν για το θέμα του αφοπλισμού.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει και πάλι την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν χρόνο να μελετήσουν το σχέδιο απόφασης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν να συζητηθεί το σχέδιο τις επόμενες δύο εβδομάδες και να τεθεί σε ψηφοφορία πριν από τα μέσα Μαρτίου και αφού προηγουμένως θα έχει υποβληθεί η έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, στις 7 Μαρτίου.

«Εάν η δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ δεν πείσει τον Σαντάμ να αφοπλιστεί, τότε η εξορία, θα είναι η μόνη διπλωματική λύση που του απομένει για να αποφύγει έναν πόλεμο», δήλωσε η Κοντολίζα Ράϊς, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας. Η ίδια πάντως, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή μια τέτοια λύση.

Η Συρία, θα καταψηφίσει τη δεύτερη πρόταση απόφασης για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ, στο περιθώριο της συνόδου των μελών του Κινήματος των Αδέσμευτων, στη Μαλαισία.

Νωρίτερα, Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία, με την υποστήριξη της Κίνας, κυκλοφόρησαν προς συζήτηση στα Ηνωμένα Εθνη ένα μνημόνιο, για το πρόγραμμα των επιθεωρήσεων, στο οποίο αναφέρεται ότι ο ειρηνικός αφοπλισμός του Ιράκ, παραμένει ο επιβεβλημένος στόχος.

Στο μνημόνιο επαναλαμβάνεται με έμφαση, ότι η στρατιωτική λύση, πρέπει να είναι η έσχατη καταφυγή.

Χθες, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την προεδρία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Κόλιν Πάουελ.

Μετά τη συνεδρίαση, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την εξωτερική πολιτκή, Χαβιέ Σολάνα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αδυναμία διαμόρφωσης, κοινής στάσης.

Στην Αγκυρα το υπουργικό συμβούλιο, αποφάσισε να προωθήσει για ψήφιση στο κοινοβούλιο, απόφαση σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει σήμερα, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Την ικανοποίηση της Ουάσινγκτον για την εξέλιξη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ.

Στο στρατιωτικό πεδίο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συγκεντρώσει 100 πολεμικά σκάφη σε ακτίνα βολής από το Ιράκ, ενώ στον Περσικό Κόλπο αναμένεται να καταπλεύσει και πέμπτο αεροπλανοφόρο, το Kitty Hawk, όπως έγινε γνωστό από πηγή του Πενταγώνου.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, τόνισε ότι δεν αναμένει περαιτέρω συνομιλίες με τη Βαγδάτη, για την καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ ΙΙ. Το ιρακινό καθεστώς, πάντως, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, να συμμορφωθεί με την απαίτηση των επιθεωρητών και υποσχέθηκε να δώσει απάντηση σήμερα.

Ωστόσο, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, υποστηρίζει ότι θα μεταδώσει σήμερα συνέντευξη του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα καταστρέψει τους συγκεκριμένους πυράλους, γιατί το βεληνεκές τους δεν παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.