Πολιτική
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013 13:32

Ενρίκο Λέτα: Η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ιταλία επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Ενρίκο Λέτα. Από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ιταλία επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα.

Αναφερόμενος στον αγωγό TAP, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για Ελλάδα και Ιταλία. «Ο αγωγός υπογραμμίζει πόσο μεγάλα περιθώρια συνεργασίας έχουμε με Ιταλία και Αλβανία», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, κατά τη συνάντηση στο Μαξίμου συμφώνησε με τον κ. Λέτα να θέσουν κοινούς στόχους για τις προεδρίες της Ε.Ε. που θα αναλάβουν Ελλάδα και Ιταλία το α' και β' εξάμηνο του 2014.

Τόνισε ακόμη ότι το 2014 είναι ένας εν δυνάμει χρόνος κοινών προτεραιτότητων και γνωστοποίησε ότι εν όψει της στενής συνεργασίας που θα αναπτύξουν οι δύο χώρες θα υπάρξει το φθινόπωρο συνάντησή τους στη Ρώμη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι πολύ στενοί και ιστορικοί από το βαθύ παρελθόν και πως σήμερα δεν τις δένουν περισσότερο «το πλούσιο κοινό παρελθόν ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», αλλά «οι δυνατότητες να βαδίσουμε μαζί [...] για μία Ευρώπη ισχυρή.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που συνδυάζουν τις μεταρρυθμίσεις και την εξάλειψη των ελλειμμάτων με την ανάπτυξη και τόνισε πως η ύφεση επιτείνει τα προβλήματα. Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας παράλληλα: «Δεν μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη, όταν η Ευρώπη υποχωρεί σε ύφεση».

«Η ανάπτυξη», πρόσθεσε, «αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την Ελλάδα και ιδιαιτέρως για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που δοκιμάζονται».

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ακόμη συζητήθηκε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και το ζήτημα της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών θαλάσσιων πόρων των δύο χωρών.

Για τον ιταλό πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς είπε πως αναβαθμίζει τον ρόλο της Ιταλίας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο κ. Λέτα τόνισε, επίσης, πως το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αποτελεί σημαντική είδηση για την Ευρώπη και την Ιταλία και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Ενρίκο Λέτα τόνισε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση αποτελεί σημαντική είδηση για την Ευρώπη και την Ιταλία και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Επέμεινε πάντως στη σημασία που έχει η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι σημαντικό να αποφευχθεί η περαιτέρω κρίση ενώ επεσήμανε ότι οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά ένα εργαλείο για να τεθούν τα πράγματα στη θέση τους, για να υπάρξουν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ελπίδα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του φθινοπώρου στην ιταλική πρωτεύουσα, ο κ. Λέτα δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί τη Ρώμη «πιθανότατα τον Οκτώβριο».

Έπειτα από σχετική ερώτηση ο ιταλός πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην τρόικα και την Ευρώπη για τις αποφάσεις που πήρε για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σφάλματα στα χρονοδιαγράμματα και τα εργαλεία και εκτίμησε πως η κρίση θα ήταν διαφορετική και δεν θα είχαν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας, αν η στάση της Ευρώπης ήταν αρχικά διαφορετική.

Επ' αυτού ο κ. Σαμαράς απάντησε πως κορυφαίος στόχος για την Ελλάδα είναι τώρα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς, όπως εξήγησε, αυτό θα απαλλάξει τη χώρα από την ανάγκη να ζητάει κάθε λίγο δανεικά.

«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα και θα μπορούσαμε να πιάσουμε πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, αν δεν έπρεπε να δανειζόμαστε συνεχώς», πρόσθεσε

Ικανοποίηση για TAP

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΤΑΡ ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχετική απόφαση, που ελήφθη χωρίς τυμπανοκρουσίες, βάζει τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και έδειξε ότι από κοινού οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν πολλά.

Αντίστοιχα, ο κ. Λέτα είπε ότι ο αγωγός ΤAP είναι μια καλή είδηση για την Ελλάδα και την Ιταλία και πως θα έχει θετικές επιπτώσεις για τα επόμενα 20 χρόνια, όπως για παράδειγμα χαμηλότερες τιμές και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε μία ώρα και ένα τέταρτο. Μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών ακολούθησε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου.

Στη Ρώμη το Σεπτέμβριο ο Ευ. Βενιζέλος

Τη Ρώμη θα επισκεφθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως συμφωνήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

Βασικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μείγμα ευρωπαϊκής πολιτικής που θα εγγυάται την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και θα δίνει απάντηση στις αγωνίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών, οι οποίες πιέζονται από τα προγράμματα προσαρμογής και τις πολιτικές λιτότητας.

Από την άποψη αυτή, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η έννοια του ευρωπαϊκού πολιτικού Νότου έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και στον τομέα αυτό, Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Το δεύτερο σημείο της συζήτησης εστιάστηκε στην ανάγκη να διαμορφωθεί και να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των επιμέρους κρατών μελών, ιδίως στο χώρο της Μεσογείου, κάτι που συνδέεται και με την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναπτυξιακά παλάτια πάνω στην άμμο

Αμετανόητα πιστό και αμετακίνητο στη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά μετά τη συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να χτίζει αναπτυξιακά παλάτια πάνω στην άμμο ενός success story, το οποίο δεν υπάρχει παρά μόνο στη δική του φαντασία.

Ο κ. Σαμαράς, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσδεδεμένος το άρμα της κ. Μέρκελ, έχει επιλέξει το δρόμο της υποταγής στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, που διαλύει τις κοινωνίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, παραμένοντας αμετανόητα πιστός και αμετακίνητος στη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική, ετοιμάζοντας νέο κύμα απολύσεων, οριζόντιων περικοπών, λουκέτων και περαιτέρω υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους.

Αναφορικά με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως, αν και όποτε επιτευχθεί, θα έχει κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έχει σπρώξει όλο και περισσότερους πολίτες στην εξαθλίωση.

Ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος περνάει μέσα από την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη ώστε να αλλάξει το σκηνικό και δοθεί ελπίδα και ρεαλιστική προοπτική, καταλήγει.

Π. Καμμένος: Σαμαράς - Λέτα περιέγραψαν μια εικονική πραγματικότητα

«Μετά την αποτυχία του success story οι εκλεκτοί της Μέρκελ και των τραπεζιτών πρωθυπουργοί του νότου, περιγράφουν με τις δηλώσεις τους μια εικονική πραγματικότητα», παρατηρεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του ιταλού ομόλογού του Ενρίκε Λέτα.

Ο κ. Καμμένος εκτιμά πάντως πως «το σχέδιο της ομοσπονδοποιημένης Ευρώπης με την κατάργηση των εθνών - κρατών, τον έλεγχο του πλούτου των χωρών από τη Γερμανία και την εξαθλίωση των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα αποτύχει με τον ξεσηκωμό των πολιτών της Ευρώπης του νότου που βιώνουν ένα τέταρτο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ