Κόσμος
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2003 15:48

Οταν περισσεύει η ευτέλεια

Στη διεθνή φιλολογία των ημερών περί του πολέμου, ανταλλάσσονται επιχειρήματα τύπου «Ο Σιράκ είναι σκουλήκι» και γίνονται αναλύσεις επί τη βάσει εθνικών συμπλεγμάτων.

Οταν στερεύουν τα πολιτικά επιχειρήματα, περισσεύει η φτήνια. Την περασμένη Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου η γαλλική έκδοση του βρετανικού ταμπλόιντ «Sun» κυκλοφόρησε στο Παρίσι με πηχυαίο τίτλο «Ο Σιράκ είναι σκουλήκι». Το άρθρο υποστήριζε ότι ο γάλλος πρόεδρος «αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη, καθώς απειλεί να θέσει βέτο στις στρατιωτικές ενέργειες στο Ιράκ». Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εκτοξεύονται γιατί η Ευρώπη αρνείται το ρόλο «της ορντινάντσας του χωροφύλακα» κατά τη διατύπωση του Χέλμουτ Σμιτ.

Την ίδια ημέρα ο αρθρογράφος της «Daily Mail», Αντριου Νιλ, -δημοσιογράφος με περγαμηνές και θητεία στους «Τimes»- υπέγραψε κείμενο με τον τίτλο «Ο προαγωγός του Παρισιού», εξηγώντας ότι ο Σιράκ είναι προαγωγός των χειρότερων καθεστώτων του κόσμου.

Η προαιώνια διαμάχη Γάλλων-Αγγλων επανέρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή την ιρακινή κρίση.

Κάποτε ο στρατηγός Ντε Γκολ είχε ρωτήσει, με σαφή διάθεση ειρωνείας, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Εξήγησέ μου αγαπητέ, πώς γίνεται, ενώ εμείς αγωνιζόμαστε πάντοτε για την τιμή και το ήθος, εσείς να πολεμάτε μόνο για το χρήμα και το συμφέρον;».

Χαμογελώντας ο Τσόρτσιλ απάντησε: «Αγαπητέ μου, ο καθένας αγωνίζεται και πολεμά για να αποκτήσει εκείνο που δεν έχει».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το υψηλό αντιπολεμικό φρόνημα που προβάλλουν οι Γάλλοι, κινδυνεύουν να το πληρώσουν ακριβά. Ραδιοφωνικός σταθμός στο Τενεσί των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στους ακροατές του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα. «Σαμπάνιες, περιέ, κρουασάν και γαλλικά τυριά απαγορεύονται. Επιτρέπονται μόνο τα γαλλικά φιλιά».

Και να σκεφτεί κανείς ότι για χρόνια κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ η ρήση «Οι καλοί Αμερικανοί, όταν πεθαίνουν πηγαίνουν στο Παρίσι».

Τώρα το Παρίσι είναι «κόκκινο πανί» για τον Λευκό Οίκο και η «γηραιά Ευρώπη» κατοικείται από «κότες, νυφίτσες, δειλούς και ανίκανους», κατά το λέγειν Αμερικανών πολιτικών και του Τύπου στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Η διπλωματική αβρότητα και η αυτοσυγκράτηση πάνε περίπατο. Χαρακτηριστικά είναι τα ξεσπάσματα του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος αναφέρθηκε υποτιμητικά στην ηλικιακή και πνευματική κατάσταση της Ευρώπης. Μίλησε για νέα και παλιά Ευρώπη, ενώ προφανώς συγκρατήθηκε για να μην μιλήσει για παλιοΕυρώπη.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ράμσφελντ, όταν του ζήτησαν να σχολιάσει την αντίδραση της παγκόσμιας κοινής γνώμης κατά του πολέμου, απάντησε χωρίς αιδώ «Ωρες-ώρες, η κοινή γνώμη χρειάζεται ένα Περλ Χάρμπορ».

Συγκρατηθείτε, κύριοι. Η πολιτική πρέπει να γίνεται στη βάση επιχειρημάτων. Αφήστε τις «κακιούλες» στους ευθυμιογράφους, που αν μη τι άλλο διαθέτουν χιούμορ.

KΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ