Πολιτιστικά
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 10:16

Επίκαιροι «Χαλασοχώρηδες» με σατιρική διάθεση

Αντικατοπτρίζοντας απόλυτα το σήμερα, ένα διήγημα έρχεται από το μακρινό 1892, να αποδείξει με τη σατιρική του ματιά ότι, όσοι αιώνες και αν περνούν, η πολιτική δεν μπορεί να ξεπεράσει τον τυποποιημένο πια εαυτό της.

Αντικατοπτρίζοντας απόλυτα το σήμερα, ένα διήγημα έρχεται από το μακρινό 1892, να αποδείξει με τη σατιρική του ματιά ότι, όσοι αιώνες και αν περνούν, η πολιτική δεν μπορεί να ξεπεράσει τον τυποποιημένο πια εαυτό της.

Συνεχίζοντας ακάθεκτη για τρίτη χρονιά, η πολιτική κωμωδία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Οι χαλασοχώρηδες», παρουσιάζεται - στο πλαίσιο της φετινής της περιοδείας - για μία μόνο παράσταση στο Κηποθέατρο Παπάγου, το Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 9.15 το βράδυ.

Δημόσιος λόγος χωρίς αφηγητή

«Μέσα στη σύγχυση που όλοι βρισκόμαστε, αναζητούμε τις κοινές μας ιστορίες. Στοχαζόμαστε, μιλάμε, συμμετέχουμε πολιτικά» σημειώνει ο σκηνοθέτης του έργου, Κώστας Παπακωνσταντίνου.

«Στην παράσταση,  δεν υπάρχει αφηγητής. Χωρίς τον πλάγιο λόγο της αφήγησης, οι σκέψεις των ηρώων και του συγγραφέα  μετατρέπονται σε δημόσιο λόγο. Οι “Χαλασοχώρηδες” δε “μοιάζουν σαν να γράφτηκαν  σήμερα”, είναι σκωπτική περιγραφή του ίδιου πολιτικού συστήματος, που - σε εξελιγμένη μορφή -  έχουμε και σήμερα.
“Η φιλοδοξία είναι η νόσος των χορτάτων,
η λαιμαργία είναι των πεινασμένων το νόσημα”».

Σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης

Ο «κοσμοκαλόγερος» των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής του, σε αυτό το διήγημα, το οποίο γράφτηκε υπό την επήρεια των εκλογών της 3ης Μαΐου 1892, που έφεραν στην εξουσία τον Χαρίλαο Τρικούπη. Έναν χρόνο αργότερα, η Ελλάδα πτώχευσε.

Οι «Χαλασοχώρηδες» δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολις», από τις 12 έως τις 22 Αυγούστου του 1892 και διαδραματίζονται σε ένα νησί, κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου και ανήμερα των εκλογών. Με το διήγημα αυτό, ο Παπαδιαμάντης άφησε την καθαρά ηθογραφική περίοδο της πεζογραφίας του και εγκαινίασε τη μοραλιστική και σατιρική, χτυπώντας και ελέγχοντας τα τρωτά της εποχής του σαν κοινωνικός ανατόμος και παρατηρητής. Παρουσιάζοντας με κωμικό τρόπο την αναστάτωση και τον εκφυλισμό της τοπικής κοινωνίας τις ημέρες των εκλογών, σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη του τότε και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους.
«Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι, που συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης.
Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες έχουν μπροστά τους λίγες μέρες, για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν...».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου, σκηνικά - κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη, μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα. Ερμηνεύουν: Ελισσαίος Βλάχος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ροζαμάλια Κυρίου, Αγγελική Μαρίνου, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Σούλης.

Πληροφορίες
Κηποθέατρο Παπάγου: Κορυτσάς 6 – Άλσος Παπάγου (6η στάση λεωφορείου Παπάγου), τηλ.: 210 6520412. Διάρκεια παράστασης: 115’ με διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίου: κανονικό: 10 ευρώ, μαθητικό - κάρτα δημότη: 8 ευρώ. Επόμενοι σταθμοί παράστασης: 31 Ιουλίου: Χαρουπόμυλος, Πάνορμος Ρεθύμνου, 2 και 3 Αυγούστου: Κηποθέατρο Μ. Χατζηδάκις, Ηράκλειο Κρήτης.


naftemporiki.gr