Κόσμος
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2003 12:49

Τηλεφωνική επικοινωνία Κόλιν Πάουελ, Αμπντουλάχ Γκιούλ

Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, για να του τονίσει τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στην Τουρκία, εν όψει πολεμικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον Τούρκο πρωθυπουργό πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία σχετικά με το αίτημα της Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη μέχρι 62.000 Αμερικανών στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος.

Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε χθες από το τουρκικό κοινοβούλιο να εξετάσει το αμερικανικό αίτημα σήμερα ή αύριο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνεδριάζει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει το θέμα, ενώ ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε σήμερα, ότι εξετάζει την πρόταση της κυβέρνησης για την έγκριση της ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράκ και ότι, μόλις ολοκληρώσει τη μελέτη της, θα τη θέσει προς συζήτησιν στο κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο.

Σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης που κατέθεσε η τουρκική κυβέρνηση, ζητείται από το κοινοβούλιο να επιτρέψει την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων, 255 αεροσκαφών και 65 ελικοπτέρων για μία περίοδο έξι μηνών. Ζητείται επίσης από τους Τούρκους βουλευτές να επιτρέψουν, σε περίπτωση πολέμου, την ανάπτυξη αδιευκρίνιστου αριθμού Τούρκων στρατιωτών στο Βόρειο Ιράκ.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο, ανησυχεί ωστόσο για πιθανή εξέγερση της βάσης του εξ αιτίας της αντίθεσης της τουρκικής κοινής γνώμης στο ενδεχόμενο πολέμου εναντίον του Ιράκ.

«Ο Ερντογάν πήρε ένα πραγματικό ρίσκο παρουσιάζοντας την πρόταση στο κοινοβούλιο παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης και του κόμματός του. Εάν η πρόταση απορριφθεί, αυτό θα σημαίνει ότι τα μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Ερντογάν», αναφέρεται στο σημερινό κύριο άρθρο η εφημερίδα Βατάν.