Κόσμος
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2003 07:35

«Παράδειγμα το Ιράκ χωρίς τον Χουσεΐν», λέει ο Τζωρτζ Μπους

Μία νέα κυβέρνηση στο Ιράκ, θα αποτελούσε παράδειγμα για τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, παρουσιάζοντας από το βήμα του Αμερικανικού Επιχειρηματικού Ινστιτούτου, ένα ακόμη επιχείρημα, στην προσπάθειά του να πείσει για την αναγκαιότητα προσφυγής στα όπλα, προκειμένου να ανατραπεί το καθεστώς της Βαγδάτης.

Οπως είπε, η πρόοδος της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, μετά την αποχώρηση του Σαντάμ Χουσεΐν, θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά πλάϊ στο Ισραήλ.

Ο Τζωρτζ Μπους επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον θα ηγηθεί της επιχείρησης καταστροφής των ύποπτων χημικών και βιολογικών όπλων του Ιράκ και θα παράσχει ασφάλεια απέναντι σε εκείνους, που προσπαθούν να σπείρουν το χάος ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Υποσχέθηκε, ότι, σε περίπτωση πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προστατεύσουν τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράκ, από ενδεχόμενο σαμποτάζ του «ετοιμοθάνατου» καθεστώτος της Βαγδάτης.

«Αν γίνει πόλεμος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν να αναλάβει την εξουσία, ένας νέος ηγέτης σαν τον Σαντάμ Χουσεΐν», διαβεβαίωσε ο Τζωρτζ Μπους.

Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει σήμερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Κόλιν Πάουελ και την Κοντολίζα Ράϊς.