Κόσμος
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2003 09:34

Χουσεΐν : Εκκληση να μην εισβάλουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ

Εκκληση στους Αμερικανούς να μην εισβάλουν στο Ιράκ, απηύθυνε ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν εξαπέλυσε ποτέ επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Μην επιτεθείτε εναντίον μας. Οπως γνωρίζετε, εμείς δεν επιτεθήκαμε ποτέ εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο Σαντάμ Χουσεΐν σε συνέντευξή του στον απεσταλμένο του αμερικανικού τηλεοποτικού δικτύου CBS, Ντάν Ράδερ.

«Είναι αποδεκτό κάποιος που έχει τη δύναμη να κάνει πόλεμο και να καταστρέφει μια χώρα; ΄Η κάποιος που πιέζεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές εταιρίες να κυριαρχεί επί άλλων χωρών και να τις καταστρέφει; «αναρωτήθηκε ο Ιρακινός πρόεδρος.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν υποστήριξε ότι η τεράστια ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων έρχεται να καλύψει «το τεράστιο ψεύδος ότι το Ιράκ διαθέτει χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα».

Ερωτηθείς εάν το Ιράκ έχει την πρόθεση να καταστρέψει τους πυραύλους Αλ Σαμούντ ΙΙ, όπως αξιώνει ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, ο Χουσεΐν ισχυρίστηκε ότι το Ιράκ «δεν διαθέτει πυραύλους έξω από τις προδιαγραφές του ΟΗΕ».

«Σεβόμαστε την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας και την εφαρμόσουμε. Οπως ξέρετε, το Ιράκ δεν έχει το δικαίωμα να κατασκευάζει πυραύλους εδάφους-εδάφους με απόφαση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

«Δεν διαθέτουμε πυραύλους εκτός από εκείνους που μας επιτρέπει ο ΟΗΕ και οι επιθεωρητές είναι εδώ για να το επιβεβαιώσουν», υποστήριξε ο Ιρακινός πρόεδρος.

Ο Σαντάμ απέκρουσε τις κατηγορίες ότι έχει διατάξει την καταστροφή των πετρελαιοπηγών σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης, όπως και τα αποθέματα νερού. «Το Ιράκ δεν πρόκειται να κάψει τον πλούτο του και να καταστρέψει τα αποθέματά του», πρόσθεσε.

Ο Ιρακινός πρόεδρος απέρριψε επίσης κάθε ιδέα αυτοεξορίας του, λέγοντας : «Θα πεθάνουμε εδώ. Θα πεθάνουμε σε αυτή τη χώρα διατηρώντας την τιμή μας».

Στη διάρκεια της συνέντευξης που κράτησε τρεις ώρες, ο Σαντάμ Χουσεΐν διέψευσε επίσης οτι το Ιράκ έχει δεσμούς με την Αλ-Κάϊντα ,όπως υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση. «Το Ιράκ δεν είχε ποτέ σχέσεις με την Αλ-Κάϊντα και ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν παραδέχτηκε πρόσφατα ότι δεν έχουμε σχέσεις μαζί του», τόνισε ο Σαντάμ Χουσεΐν, καλώντας τον πρόεδρο Μπους σε ανοικτό διάλογο.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση αυτή και κατέκρινε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, γιατί, όπως υποστηρίζει, δεν επέτρεψε σε εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μπους να παρουσιαστεί στο ίδιο πρόγραμμα και να αντικρούσει το Σαντάμ Χουσεΐν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, το CBS απάντησε ότι θα δεχόταν παρέμβαση μόνο από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο-πληροφορία που διαψεύδει το τηλεοπτικό δίκτυο.