Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες τους, διαμαρτυρόμενες για το πρόγραμμα κινητικότητας στην Υγεία, μέσω της διαθεσιμότητας 2.500 υγειονομικών.
Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες τους, διαμαρτυρόμενες για το πρόγραμμα κινητικότητας στην Υγεία, μέσω της διαθεσιμότητας 2.500 υγειονομικών.
Στις 11 συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας, όπου εκπρόσωποι νοσοκομείων απηύθυναν χαιρετισμούς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με τελικό προορισμό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έξω από το οποίο παρέμειναν για πολλή ώρα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσουμπέλης γνωστοποίησε ότι ζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεχτεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, προσθέτοντας πως «δυστυχώς ο κ. υπουργός απαξίωσε να απαντήσει».
Παράλληλα, προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σημειώνοντας πως «θα υπάρξει καυτός Σεπτέμβρης για την κυβέρνηση και την πολιτική της».
Ο κ. Κουτσούμπελης αναφέρθηκε και στην άρνηση των απεργών να συναντηθούν νωρίτερα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. «Ξέρουμε», είπε, «τις αποψεις του. Είναι ένας πρόθυμος, μνημονιακός υπουργός που θα κάνει ό,τι του ζητήσει η τρόικα».
«Η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα 20.000 κενά προσωπικού και τις 6.000 ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ακολουθεί τυφλά τις εντολές της τρόικας και απολύει 2.500 εργαζόμενους απόλυτα απαραίτητους για την καθημερινή λειτουργία του ΕΣΥ», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.
«Ο υπουργός Υγείας», πρόσθεσε, «φαίνεται να εκπλήσσεται από τις οργισμένες αντιδράσεις γιατρών και εργαζομένων για τα λουκέτα νοσοκομείων που σχεδιάζει και τα αποκαλεί "αλλαγή χαρακτήρα" και τις απολύσεις που αποκαλεί αντίστοιχα "κινητικότητα". Επιμένουμε πως πρόκειται για τυφλά χτυπήματα της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας».
Με τη σειρά του του ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε ανοικτός στο διάλογο σε δήλωσή του μετά την απόρριψη από τους απεργούς της πρότασής του να τον συναντήσουν.
«Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοικτή. Όσοι έχουν ειλικρινείς ανησυχίες για το ποιο είναι το σχέδιο και το αν θα υπάρξουν ή όχι απολύσεις στον χώρο της Υγείας μπορούν να έρθουν να ενημερωθούν από μένα προσωπικά και από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες για το ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις. Να τους εξηγήσω το μηχανισμό και να τους εξηγήσω και τον χρονικό ορίζοντα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης
Όπως είπε, «οι καλόπιστοι είναι βέβαιο ότι θα πεισθούν, οι κακόπιστοι και όσοι θέλουν απλώς να κάνουν αντιπολίτευση προφανώς θα συνεχίσουν να αντιδρούν».
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης πολύ χαρούμενος γιατί -όπως είπε- «η συμμετοχή στη σημερινή απεργία ήταν πραγματικά ελάχιστη και τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά».
Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές των απεργών κατά τη συγκέντρωση ότι «θα καταλάβουν τα νοσοκομεία», ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως «οι νόμοι ισχύουν για όλους». «Καταλήψεις δεν επιτρέπονται. Το έχω εξηγήσει ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται», κατέληξε.
«Σε μια περίοδο που οι ελλείψεις προσωπικού στο χώρο του ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλες, φημολογείται ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε νέες απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων από Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς.
Εκτιμά ακόμη πως «με τις απολύσεις αυτές θα αυξηθούν τα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και θα επέλθει μεγαλύτερη υποβάθμιση ή ακόμη και διάλυση της Δημόσιας Περίθαλψης».
«Γι αυτό», συνεχίζει, «επιβάλλεται, όχι μόνο να μην μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αλλά, αντίθετα να προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό για να καλυφθούν οι ελλείψεις, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, για το καλό των πολιτών».
ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ