Κόσμος
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 21:58

Σ.Α. ΟΗΕ: Προς άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει στα τέλη της εβδομάδας ανεπίσημη συνάντηση με μέλη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της Αντιπολίτευσης.

Ανεπίσημη συνάντηση με μέλη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της Αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει στα τέλη της εβδομάδας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μολονότι δεν είναι βέβαιο ότι σε αυτήν θα παραστεί και ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, δήλωσε ο πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στον οργανισμό, Λάιαλ Γκραντ.

Στη συνάντηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, θα συμμετέχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο της συμμαχίας Άχμεντ Αλ Τζάρμπα, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Γκραντ υποστήριξε ότι ο ανεπίσημος χαρακτήρας της συνάντησης «θα προσφέρει ένα βήμα για τα μέλη του Συμβουλίου να έχουν μία ειλικρινή και άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον συνασπισμό και να συνομιλήσουν για σημαντικά θέματα που άπτονται της συριακής σύρραξης».

Στα θέματα περιλαμβάνονται, κατά τον κ. Γκραντ, ο τερματισμός της βίας και η προετοιμασία για τη συνδιάσκεψη Γενεύη 2, καθώς κι η αντιμετώπιση των ζητημάτων της πρόσβασης ανθρωπιστικών οργανώσεων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των αμάχων.

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «δεν είναι σαφές» εάν ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς, ο οποίος ηγείται του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου των σύρων ανταρτών, θα παρίσταται στην συνάντηση της Παρασκευής.

Σε περίπτωση που αφιχθεί ο κ. Ιντρίς, θεωρείται πιθανόν να υπάρξουν επαφές στα παρασκήνια των συνομιλιών για τον εξοπλισμό των ανταρτών.

Άδηλο παραμένει, ωστόσο, το ποιος θα αντιπροσωπεύσει τους αντάρτες μαχητές, εάν στη συνάντηση δεν παραστεί ο κ. Ιντρίς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters