Περιβάλλον
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 11:10

Μια εξήγηση για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης

Μετά από σειρά μελετών, με τις οποίες επιχείρησαν να διερευνήσουν τη διαφαινόμενη «παύση» στην άνοδο των θερμοκρασιών, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κλίνουν στην εξήγηση της απορρόφησης τεράστιων ποσοτήτων θερμότητας από τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών.

Μετά από σειρά μελετών, με τις οποίες επιχείρησαν να διερευνήσουν τη διαφαινόμενη «παύση» στην άνοδο των θερμοκρασιών, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κλίνουν στην εξήγηση της απορρόφησης τεράστιων ποσοτήτων θερμότητας από τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών. Τονίζουν ότι η παύση αυτή δεν είναι απροσδόκητη και δεν αλλάζει τις προβλέψεις για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι υψηλότερη σήμερα από κάθε άλλη φορά, τουλάχιστον από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και άρχισε η επίσημη καταγραφή τέτοιων δεδομένων. Ωστόσο, μετά από μια περίοδο μεγάλης ανόδου, κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση, την οποία επικαλούνται όσοι αμφισβητούν ότι η τάση υπερθέρμανσης συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα, οι μέσοι ρυθμοί υπερθέρμανσης διαμορφώθηκαν σε μόλις 0,04 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία μεταξύ 1998 και 2012, όταν μεταξύ 1970 και 1998 ήταν 0,17 βαθμοί ανά δεκαετία. Την ίδια ώρα πάντως, οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα εξακολουθούν να αυξάνονται.

Οι ερευνητές από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας και πανεπιστήμια της χώρας υποστηρίζουν ότι – πέρα από το ρόλο των ωκεανών – η επιβράδυνση οφείλεται στη φυσική μεταβλητότητα, αλλά και στη χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα των τελευταίων ετών, καθώς και στις ηφαιστειακές εκρήξεις που έχουν στείλει στην ατμόσφαιρα σωματίδια, τα οποία αντανακλούν θερμότητα. Επισημαίνουν ότι από το 1860 έως σήμερα έχουν υπάρξει και άλλες περίοδοι παρόμοιας επιβράδυνσης.

Παρότι οι ερευνητές τονίζουν ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες προκειμένου να βεβαιωθούν για τα ακριβή αίτια της επιβράδυνσης και το βαθμό, στον οποίο το καθένα έχει συμβάλει σε αυτήν, ρομποτικά σκάφη που χρησιμοποίησαν στις έρευνές τους εντόπισαν ενδείξεις υπερθέρμανσης ακόμη και σε βάθος 2 χιλιομέτρων.

«Δεν κατανοούμε πλήρως τη σχετική σημασία αυτών των διαφορετικών παραγόντων», παραδέχθηκε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Ρόουαν Σάτον, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. Πρόσθεσε όμως ότι, με τη βελτίωση των μεθόδων μέτρησης των θαλάσσιων θερμοκρασιών, οι επιστήμονες είναι πλέον πιο σίγουροι ότι η απορρόφηση θερμότητας από τα βάθη των ωκεανών παίζει κάποιο ρόλο.

Ο καθηγητής Σάτον προέβλεψε ότι, παρά την επιβράδυνση, οι θερμοκρασίες έως το 2060 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα υψηλότερες κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Εκτίμησε ότι αυτό είναι πιθανό να καθυστερήσει λόγω της σημερινής «παύσης» κατά 5-10 χρόνια.