Κάθε βρετανικό σπίτι το οποίο είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο θα είναι υποχρεωμένο να επισημάνει εάν επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε υλικό διαδικτυακής πορνογραφίας, όπως πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Κάθε βρετανικό σπίτι το οποίο είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο θα είναι υποχρεωμένο να επισημάνει εάν επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε υλικό διαδικτυακής πορνογραφίας, όπως πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Πρόκειται για την πλέον δραστική κίνηση στην οποία έχει προβεί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει πως οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου θα έρθουν σε επαφή με όλους τους χρήστες του Ίντερνετ και θα τους θέσουν ενώπιον μίας «αναγκαστικής επιλογής» σχετικά με τη χρήση ή όχι φίλτρων. Συγκεκριμένα, όταν κάποιος στήνει έναν καινούριο broadband λογαριασμό, οι ρυθμίσεις σχετικά με την εγκατάσταση «οικογενειακών» φίλτρων θα είναι επιλεγμένες αυτόματα.
Εάν ο χρήστης επιλέγει «next» ή «enter», τότε τα φίλτρα θα παραμένουν ενεργοποιημένα, και θα «καλύπτουν» κάθε συσκευή που συνδέεται μέσω του λογαριασμού του σπιτιού. Σε ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση θα μπορεί να προβεί μόνο ο κάτοχος του λογαριασμού- δηλαδή ένας ενήλικος. Αντίστοιχοι κανόνες χρήσης θα επιβληθούν και σε υπάρχοντες κατόχους λογαριασμών.
Οι εν λόγω αλλαγές θα εφαρμοστούν μέχρι τα τέλη του επομένου έτους και πρόκειται να ανακοινωθούν από τον Ντέιβιντ Κάμερον σε ομιλία του στην NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children), κατά την οποία θα παρουσιάσει σειρά μέτρων μείωσης πρόσβασης στην πορνογραφία, με ιδιαίτερη έμφαση στο υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, θα είναι παράνομη η κατοχή «ακραίας πορνογραφίας», που περιλαμβάνει σκηνές αναπαράστασης βιασμού (είναι ήδη παράνομη στη Σκωτία, αλλά όχι στην Αγγλία και την Ουαλία), καθώς και η δημιουργία μίας λίστας από τo CEOP (Child Exploitation and Online Protection Center) με «απεχθείς» λέξεις- κλειδιά, που χρησιμοποιούνται από παιδοφίλους για αναζήτηση παράνομου υλικού. Επίσης, οι αστυνομικές υπηρεσίες θα χρησιμοποιούν μία «ασφαλή» βάση δεδομένων με παράνομο υλικό, με στόχο τον ευκολότερο εντοπισμό των παιδοφίλων.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να απευθυνθεί και στις μεγάλες εταιρείες του χώρου των μηχανών αναζήτησης, επισημαίνοντάς τους πως έχουν «καθήκον» να παρεμποδίζουν τις αναζητήσεις παράνομων σελίδων online, δίνοντάς τους- σύμφωνα με το BBC- περιθώριο ως τον Οκτώβριο για να παρουσιάσουν μέτρα μπλοκαρίσματος παράνομου υλικού. Γενικότερα, η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει τη θέσπιση νέων νόμων έτσι ώστε τα βίντεο που streamάρονται online στη Μ.Βρετανία θα υποβάλλονται στους ίδιους περιορισμούς με αυτά τα οποία πωλούνται σε καταστήματα. Επίσης, θα δοθούν περαιτέρω δυνατότητες στο CEOP όσον αφορά την εξέταση «μυστικοπαθών» δικτύων διαμοιρασμού αρχείων.
Σε παρεμφερές πνεύμα, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Guardian, το Twitter θα παρουσιάσει ένα σύστημα επισήμανσης με σκοπό την παρεμπόδιση της εμφάνισης τέτοιων εικόνων. Το εν λόγω σύστημα αναμένεται να εμφανιστεί μέσα στο έτος και χρησιμοποιεί ένα βιομηχανικό στάνταρ ονόματι PhotoDNA, που έχει αναπτυχθεί από τη Microsoft.