Σε αναζήτηση χώρων διαμονής - διανυκτέρευσης αστέγων βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας του Κεντρικού Τομέα Αθηνών που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Σε αναζήτηση χώρων διαμονής - διανυκτέρευσης αστέγων βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας του Κεντρικού Τομέα Αθηνών που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Το πρόβλημα με τους άστεγους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας είχε θέσει στο υπουργείο Υγείας η βουλευτής της Ν.Δ., Φωτεινή Πιπιλή, με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ειδικά για την εικόνα έξω από το σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι.
Στο σχετικό έγγραφο της συγκεκριμένης Διεύθυνσης γίνεται αναφορά στους επιτόπιους ελέγχους που έγιναν από την αρχή του χρόνου και περιγράφεται η κατάσταση που διαπιστώθηκε.
«Στο χώρο υπάρχουν ρυπαρά στρώματα, ρυπαρά είδη κλινοστρωμνής, ρυπαρός ιματισμός, διάφορα αντικείμενα οικιακής χρήσης ενώ αναδίδεται έντονη δυσοσμία», αναφέρεται και προστίθεται ότι τα παραπάνω «δημιουργούν πλέον, ανθυγιεινή εστία της υγείας των ίδιων των αστέγων, των περιοίκων και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα».
Σημειώνεται ακόμη ότι η συγκεκριμένη διεύθυνση έχει ζητήσει τη συνδρομή των αρμόδιων για τα θέματα των αστέγων, Κοινωνικών Υπηρεσιών, δηλαδή, του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και των συναρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου.
Αναφέρεται παράλληλα ότι σε συνεργασία με το Δήμο έχει γίνει αναλυτική χαρτογράφηση του προβλήματος των αστέγων και ο Δήμος Αθηναίων είναι στο στάδιο ανεύρεσης χώρων.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης σε έγγραφό του στη Βουλή αναφέρει ότι διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι τόσο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όσο και σε εγκαταλειμμένα κτήρια όπου διαμένουν άστεγοι, μετανάστες κ.λπ.
Όπως τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο συνεργάζεται με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες για την άμεση υγειονομική επιτήρηση και παρέμβαση σε θέματα που αφορούν στην υγεία των αστέγων.
Στη βουλευτή της ΝΔ έχει απαντήσει εγγράφως για το ίδιο θέμα και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας ο οποίος αναφέρεται στους ελέγχους που έχουν γίνει στην περιοχή γύρω από το σταθμό του Μετρό Μοναστηρακίου, κατά το χρονικό διάστημα από 1 Απριλίου 2013 έως και 1 Ιουνίου 2013. Όπως ενημερώνει το συγκεκριμένο διάστημα ελέγχθηκαν 16.580 άτομα, προσήχθησαν 5.353, συνελήφθησαν 26 άτομα (εκ των οποίων 5 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 1 για ληστεία, 8 για κλοπή και 12 για λοιπά αδικήματα).
Ο κ. Δένδιας αναφέρεται στο αναθεωρημένο Σχέδιο Αστυνόμευσης του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, με την ονομασία «Αστυνόμευση Κέντρου Αθηνών-Ξένιος Ζευς» το οποίο καλύπτει περιοχές που αστυνομεύονται από τα αστυνομικά τμήματα Ακροπόλεως, Ομονοίας, Εξαρχείων, Αγίου Παντελεήμονα, Κυψέλης και Πατησίων και την περιοχή πέριξ του σταθμού του Μετρό Μοναστηρακίου.
Σημειώνει ωστόσο ότι η αντιμετώπιση της παρουσίας αστέγων και τοξικοεξαρτημένων ατόμων σε διάφορους δημόσιους χώρους της πόλης είναι πρωτίστως κοινωνικοοικονομικό ζήτημα και δεν είναι αμιγώς αστυνομικής αρμοδιότητας. Για το λόγο αυτό οι αστυνομικές υπηρεσίες συνεργάζονται και με άλλους φορείς (Υγείας, Πρόνοιας, Περιφέρειας, ΟΤΑ κλπ), για την προστασία των προσώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης, καθώς και τη βελτίωση της εικόνας της πόλεως των Αθηνών.
Διαβεβαιώνει επίσης ότι έχουν δοθεί εκ νέου οι δέουσες εντολές προς τις αστυνομικές υπηρεσίες για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση των σταθμών του Μετρό.
Πηγή: ΑΜΠΕ