Να συμπράξουν όλοι μαζί σε ένα καινούριο νόμο φορέα, ζήτησε στη δευτερολογία του ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ.
Να συμπράξουν όλοι μαζί σε ένα καινούριο νόμο φορέα, ζήτησε στη δευτερολογία του ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ.
«Το νομοσχέδιο αυτό φέρει την πολιτική σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης που παίρνει το βάρος να ζητήσει την ψήφισή του και η οποία θα έχει την υπογραφή των κομμάτων και των βουλευτών που θα την ψηφίσουν», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Όπως εξήγησε, στο μεγαλύτερο τμήμα ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου είναι προϊόν εργασίας που έγινε πριν από λίγα χρόνια από μια Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Αλιβιζάτου, υιοθετήθηκε από τον κ. Μόσιαλο και στη συνέχεια κατατέθηκε από τον κ. Καψή αλλά δεν ψηφίστηκε.
«Η κυβέρνηση μας δεν είχε κόμπλεξ να υιοθετήσει οποιαδήποτε πρόταση. Κι αν έγινε λάθος που δεν ψηφίστηκε τότε, οφείλουμε να το ομολογήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, συγχαίροντας όσους εργάστηκαν για μια νέα Δημόσια Τηλεόραση.
Μάλιστα ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι «και αν θεωρητικά το δεχόμαστε ως καλό, και μάλιστα επιχειρούμε να κρατήσουμε κι ένα σύνδεσμο πατρότητα λέγοντας άλλοτε πως είναι από τον κ. Αλιβιζάτο και άλλοτε από τον κ. Μόσιαλο, σημασία έχει τι κάνουμε σήμερα».
Απευθυνόμενος στη ΔΗΜΑΡ ο υπουργός Επικρατείας απηύθυνε κάλεσμα: «Αν αυτό το νομοθέτημα είναι καλό, ελάτε μαζί να το ψηφίσουμε. Το ουσιαστικό πνεύμα της Δημοκρατίας απαιτεί να συμπράξουμε σε ότι ωφελεί τον τόπο. Η πολιτική δεν είναι πείσματα. Είναι πράξη και θάρρος. Εμείς πήραμε το θάρρος να υιοθετήσουμε ένα νομοθέτημα που πριν δύο χρόνια το είχαμε απορρίψει. Το αντίστοιχο θάρρος πρέπει να υπάρχει από όλες τις πλευρές». Αλλιώς, πρόσθεσε, θα το απορρίψετε μετά πολλών επαίνων.
Ακόμη παρατήρησε ότι καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων και για όσο το Κοινοβούλιο ασχολήθηκε με το ζήτημα του νομοσχεδίου, κυριάρχησε μια αντιφατική δημοκρατικά άποψη: Ότι η ΕΡΤ μπορεί να μην είχε μεγάλη θεαματικότητα αλλά είχε ποιότητα. Συνέχισε λέγοντας πως στις Δημοκρατίες πρέπει να υπάρχει μέσος όρος και διερωτήθηκε: Μια πολύ ποιοτική ραδιοτηλεόραση απευθύνεται στην ελίτ ή και στον απλό κόσμο; Και πώς εκφράζεται η επιθυμία του κόσμου;
Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε ότι αν τα ποσοστά τηλεθέασης αφορούν δελτία ειδήσεων τότε είναι πιο ενδιαφέρουσα από πολιτικής άποψης τα διάφορα κανάλια.
Αντιστρέφοντας το επιχείρημα ανέφερε ότι αν κατά τη διάρκεια δελτίων ειδήσεων υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στη Δημόσια Τηλεόραση και στα ιδιωτικά κανάλια, τότε η εμμονή να παρέχουμε αυτού του είδους την ποιοτική τηλεόραση που δεν την παρακολουθεί ο λαός τους μόνους που ωφελεί είναι οι μιντιάρχες.
Καταλήγοντας ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει η μέση αλήθεια, αυτή που ακουμπάει τον μέσο πολίτη που πρέπει να υπηρετούμε.
Πηγή: ΑΜΠΕ