Κοινωνία
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 16:09

Συνελήφθησαν δύο μέλη σπείρας αλβανών κακοποιών

Τη σύλληψη δύο μελών εγκληματικής ομάδας, που ενέχεται σε ανθρωποκτονία, σωρεία ένοπλων ληστειών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και πυροβολισμούς κατά αστυνομικών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.

Τη σύλληψη δύο μελών εγκληματικής ομάδας, που ενέχεται σε ανθρωποκτονία, σωρεία ένοπλων ληστειών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και πυροβολισμούς κατά αστυνομικών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί πέντε από τα μέλη της και έχουν συλληφθεί στη Γλυφάδα και το Παγκράτι δύο εξ αυτών, ένας 26χρονος και ένας 29χρονος.

Ηγετικό ρόλο είχε άλλος 26χρονος Αλβανός, ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος όλων των μελών και αυτός που στρατολογούσε νέα πρόσωπα.

Στην εγκληματική οργάνωση είχαν ενταχθεί νεαρά άτομα αλβανικής καταγωγής, τα οποία ξεκινώντας από την περιοχή του Ζωγράφου, επέκτειναν την δράση τους σε διάφορες περιοχές, κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, όπως την Καισαριανή, το Παγκράτι, τον Βύρωνα, την Ν. Σμύρνη, τον Ν. Κόσμο, το Π. Φάληρο, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, τη Γλυφάδα και το Ελληνικό.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθούσαν είναι ότι εισέρχονταν σε κοσμηματοπωλεία και εμπορικά καταστήματα, κατά τις ώρες λειτουργίας τους και αφού ακινητοποιούσαν με την απειλή όπλων υπαλλήλους και πελάτες, αφαιρούσαν διάφορα χρηματικά ποσά και εμπορεύματα.

Σε άλλες περιπτώσεις, διέπρατταν ληστείες σε αρτοποιεία και περίπτερα τις βραδινές ώρες, όταν η κίνηση ήταν περιορισμένη.

Όταν επέλεγαν ως στόχους οικίες, εισέρχονταν σε αυτές, κυρίως από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες ή παράθυρα και αφού ακινητοποιούσαν με την απειλή όπλων τους ενοίκους, στη συνέχεια τους έδεναν και τους κάλυπταν τα πρόσωπα με σεντόνια, κουβέρτες ή πετσέτες, ώστε να μην μπορούν να τους αναγνωρίσουν.

Προκειμένου να αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, αλλά και τα τατουάζ που είχαν στα χέρια τους, φορούσαν σχεδόν πάντα μακρυμάνικες μπλούζες με κουκούλες στο κεφάλι, κασκόλ ή «μπαλακλάβες» μοτοσικλετιστών, τις οποίες σήκωναν μέχρι τα μάτια τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φορούσαν κουκούλες full face, γάντια και καπέλα τύπου τζόκεϊ.

Xρησιμοποιούσαν πάντα κλεμμένα αυτοκίνητα, τα οποία αφαιρούσαν από διάφορες περιοχές και είχαν προμηθευτεί τον απαραίτητο οπλισμό, όπως καλάσνικοφ, πιστόλια, περίστροφα, φυσίγγια και χειροβομβίδες.

Τα μέλη της ομάδας ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα, μεταχειρίζονταν τους παθόντες με ιδιαίτερη βιαιότητα και σκληρότητα. Επιπλέον, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν τον οπλισμό τους και εναντίον Αστυνομικών, προκειμένου να διαφύγουν σε όσες περιπτώσεις μετά από ληστείες εντοπίσθηκαν και καταδιώχθηκαν.

Τα πιο σοβαρά από τα αδικήματα στα οποία ενέχεται η εγκληματική οργάνωση είναι τα ακόλουθα:

  • Στις 3 Μαρτίου 2010 στο Ελληνικό, αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων έναν άνδρα έξω από την οικία του, του αφαίρεσαν μία τσάντα που περιείχε το χρηματικό ποσό των 7.000 €, επιταγές και άλλα έγγραφα,  τον πυροβόλησαν μία φορά στην κοιλιά και στη συνέχεια διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο.
  • Στις 2 Μαΐου 2012 ένας τουλάχιστον από τους κατηγορούμενους, συνεπλάκη με άλλα άτομα, έξω από μπαρ στην οδό Μιχαλακοπούλου. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, πυροβόλησε μία φορά με όπλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας από τους συμπλεκόμενους.
  • Το βράδυ της 11ης Μαΐου 2012 τέσσερις τουλάχιστον από τους κατηγορουμένους, εισήλθαν σε πιτσαρία στου Ζωγράφου και, αφού ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους, με την απειλή όπλων και μαχαιριού, αφαίρεσαν από τα ταμεία του καταστήματος 1.330 € και από τον υπεύθυνο ένα τσαντάκι που περιείχε χρήματα και προσωπικά αντικείμενα. Κατά την διαφυγή τους ο ένας από τους δράστες, χτύπησε με την λαβή του πιστολιού του στο κεφάλι υπάλληλο του καταστήματος, τραυματίζοντας τον, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
  • Ένας από τους δράστες, όταν έγιναν αντιληπτοί από διερχόμενους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, πυροβόλησε προς το μέρος των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς.
  • Τα ξημερώματα της 7ης Απριλίου 2011 δύο από τους κατηγορουμένους επιχείρησαν να ληστέψουν με την απειλή όπλου, υπάλληλο περιπτέρου στο Παλαιό Φάληρο. Όταν ο υπάλληλος αντιστάθηκε, τον πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στο δεξί αυτί και να διακομισθεί σε νοσοκομείο. Οι δράστες διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο λίγο αργότερα εντοπίσθηκε απστη συμβολή της Λ. Ηλιουπόλεως με την οδό Φιλολάου. Μετά από καταδίωξη, εισήλθαν στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, όπου αποβιβάστηκαν από το όχημα και ένας από αυτούς απείλησε με πιστόλι τους αστυνομικούς, οι οποίοι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν πεζή.
  • Τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου 2011 τέσσερις από τους κατηγορούμενους εισήλθαν σε διαμέρισμα στο Παγκράτι και, αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου, τον ιδιοκτήτη, του έβαλαν χειροπέδες, ερεύνησαν τους χώρους του διαμερίσματος και αφαίρεσαν διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα. Έγιναν αντιληπτοί και όταν αστυνομικοί του τοπικού τμήματος έφθασαν στο σημείο και τους κάλεσαν να παραδοθούν, οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον τους και τράπηκαν σε φυγή.
  • Στις 22 Δεκεμβρίου 2011 δύο από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι έφεραν πάνω τους καλάσνικοφ και πιστόλι, πυροβόλησαν την κλειδωμένη εξωτερική πόρτα κοσμηματοπωλείου στου Ζωγράφου και αφού εισήλθαν, εξανάγκασαν τον ιδιοκτήτη να απασφαλίσει το χρηματοκιβώτιο. Αφού τον πυροβόλησαν στα πόδια μία φορά, τραυματίζοντάς τον, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 60.000 € και διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο.
  • Τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 2012 περιπολικό της Άμεσης Δράσης εντόπισε δύο από τους κατηγορουμένους, να κινούνται πεζή στο Παγκράτι, ενώ ο ένας είχε στην κατοχή του μία αυτοσχέδια θήκη που έμοιαζε με θήκη κιθάρας. Όταν οι αστυνομικοί τους προσέγγισαν, ο ένας από τους δράστες αφού έβγαλε από το εσωτερικό της θήκης ένα καλάσνικοφ, το όπλισε και προσπάθησε να τους πυροβολήσει, χωρίς όμως να το καταφέρει, αφού το όπλο έπαθε εμπλοκή.
  • Το βράδυ της 19ης Ιουνίου 2012 δύο μέλη της εγκληματικής ομάδας που επέβαιναν σε αυτοκίνητο στην περιοχή του Παγκρατίου, δεν συμμορφώθηκαν σε σήμα αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ ο συνοδηγός πυροβόλησε εναντίον τους τρείς φορές, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.
  • Τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου 2012 αστυνομικοί του Α. Τ. Νέου Κόσμου, στην συμβολή των οδών Φραντζή και Μανδροκλέους εντόπισαν τρεις από τους κατηγορούμενους να κινούνται πεζή, έχοντας στην κατοχή τους ένα ποδήλατο, το οποίο όπως προέκυψε, είχαν αφαιρέσει λίγο πριν από πολυκατοικία στην ίδια περιοχή. Όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους ελέγξουν, οι δράστες αρχικά πυροβόλησαν εναντίον τους και στη συνέχεια έριξαν προς το μέρος τους και μια χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές φθορές οχήματα και διαμερίσματα. Στη συνέχεια με απειλή όπλου αφαίρεσαν αυτοκίνητο από διερχόμενο οδηγό και διέφυγαν.
  • Τα ξημερώματα της 3ης Φεβρουαρίου 2012 στο Παλαιό Φάληρο, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.,εντόπισαν δύο από τους κατηγορουμένους να κινούνται με κλεμμένο αυτοκίνητο, αφού προηγουμένως είχαν διαπράξει ένοπλη ληστεία σε διαμέρισμα της περιοχής. Όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους ακινητοποιήσουν και να τους ελέγξουν, οι δράστες πυροβόλησαν τέσσερις φορές εναντίον τους και κατάφεραν να διαφύγουν.
  • Στις 2 Ιουνίου 2012 δύο από τους εμπλεκόμενους στην εγκληματική οργάνωση που επιχειρούσαν να διαρρήξουν αυτοκίνητο στην περιοχή της Καισαριανής, όταν έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και τον αδελφό του, πυροβόλησαν εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο πρώτος και σοβαρά ο δεύτερος.