Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 12:46

Συσκευή που μετατρέπει τον ιδρώτα σε πόσιμο νερό

Οι περισσότεροι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας έχουν διαβάσει τα βιβλία (ή έχουν δει την ταινία και τις μίνι σειρές) του διάσημου «Dune», του Φρανκ Χέρμπερτ.

Οι περισσότεροι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας έχουν διαβάσει τα βιβλία (ή έχουν δει την ταινία και τις μίνι σειρές) του διάσημου «Dune», του Φρανκ Χέρμπερτ. Βασικό τμήμα του κόσμου του Dune είναι η χρήση ειδικών στολών για επιβίωση στην έρημο, που «αιχμαλωτίζουν» και ανακυκλώνουν τα υγρά του σώματος (μεταξύ τους και ο ιδρώτας), μετατρέποντάς τα σε πόσιμο νερό. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η συσκευή που ανέπτυξε ο Σουηδός μηχανικός Αντρέας Χάμαρ για λογαριασμό της Unicef.

Η συσκευή αντλεί την υγρασία από ιδρωμένα ρούχα, τα οποία επεξεργάζεται (περιστρέφοντας και θερμαίνοντάς τα) για να απομακρύνει/ εξατμίσει τον ιδρώτα, τον οποίο περνάει στη συνέχεια μέσα από μία ειδική μεμβράνη, που μπλοκάρει ο,τιδήποτε δεν είναι μόριο νερού (όπως βακτήρια, άλατα, ίνες από το ρούχο κ.α). Το μηχάνημα παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, και οι δημιουργοί του, όπως αναφέρει το BBC, ισχυρίζονται πως πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν «πιει ο ένας τον ιδρώτα του άλλου» στο Γκέτεμποργκ, επισημαίνοντας πως το νερό είναι πιο καθαρό από το τοπικό νερό βρύσης.

Η συσκευή αναπτύχθηκε για λογαριασμό της Unicef, στο πλαίσιο μίας καμπάνιας για να ενημερωθεί το κοινό ότι 780 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ο Χάμαρ είναι γνωστός για τις εμφανίσεις του στην τηλεοπτική σειρά τεχνολογίας Mekatronik. Όπως αναφέρει στο BBC, το σημαντικότερο τμήμα της συσκευής είναι ένα εξάρτημα καθαρισμού νερού που κατασκευάζεται από την εταιρεία HVR, σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας. Το όλο σύστημα θυμίζει το σύστημα επεξεργασίας των ούρων των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά είναι σαφώς φθηνότερο.