Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν την Πέμπτη την πόλη Ρας Αλ Αΐν στη βόρεια Συρία, μαχόμενοι ταυτόχρονα ενάντια σε ισλαμιστές αντάρτες για τον έλεγχο πετρελαιοπηγών.
Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν την Πέμπτη την πόλη Ρας Αλ Αΐν στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ μάχονται ταυτόχρονα ενάντια σε ισλαμιστές αντάρτες με δεσμούς με την Αλ Κάιντα για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στα βορειοανατολικά της χώρας.
Η κατάληψη της πόλης από τους αντάρτες του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με τους κούρδους αντάρτες στην Τουρκία, δημιούργησε ιδιαίτερη ανησυχία στην Άγκυρα.
Σε δήλωσή του αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο τουρκικός στρατός σημείωνε ότι η Ρας Αλ Αΐν έπεσε στα χέρια του κουρδικού κόμματος, το οποίο η Τουρκία περιγράφει ως «αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση».
Οι μάχες στην πόλη έχουν ήδη σταματήσει.
Τούρκοι στρατιώτες είχαν πυροβολήσει κατά κούρδων μαχητών εντός της Συρίας μετά την «προσγείωση» δύο χειροβομβίδων στην τουρκική πλευρά των συνόρων.
Επρόκειτο για τη δεύτερη φορά κατά την οποία οι τουρκικές δυνάμεις απαντούν με πυρά σε αδέσποτες σφαίρες οι οποίες περνούν από τη Συρία στην Τουρκία, όπως συνέβη και την Τρίτη στην τουρκική πόλη Τσεϊλανπινάρ. Ήδη οι τουρκικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε περιοχές της μεθορίου με τη Συρία.
Οι συγκρούσεις στην Ρας Αλ Αΐν μεταξύ κουρδικών πολιτοφυλακών, οι οποίες επιθυμούν την αυτονόμηση της κουρδικής περιοχής και ανταρτών του ισλαμιστικού Μετώπου Αλ Νούσρα άρχισαν την Τρίτη, όταν οι συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν σε κουρδική περιπολία και συνέλαβαν έναν κούρδο ένοπλο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι μάχες έχουν επεκταθεί πλέον βαθύτερα μέσα στην κυρίως κατοικούμενη από Κούρδους επαρχία Χασακέχ, με επίκεντρο την πετρελαιοπηγή Ρουμεϊλάν, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρας Αλ Αΐν.
Η πηγή είχε σε μεγάλο βαθμό παροπλιστεί, ωστόσο μικροί αγωγοί της πιθανώς να διοχετεύουν ακόμη καύσιμα σε περιοχές των πόλεων Χομς και Μπανίγιας, οι οποίες ελέγχονται από το καθεστώς Άσαντ.
Διάσπαση της αντι-Άσαντ ενότητας
Από το Μάρτιο του 2011, η παραγωγή πετρελαίου στη Συρία είχε μειωθεί, τον Οκτώβριο του 2012, κατά 60%, στα 153.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Στις αναφορές από την περιοχή, γίνεται λόγος για τουλάχιστον 29 νεκρούς στις μάχες μεταξύ Κούρδων και ισλαμιστών από την Τρίτη το βράδυ, ενώ εκφράζονται φόβοι για πολύ βαρύτερο απολογισμό.
Κουρδικές μονάδες έχουν καταλάβει την πετρελαιοπηγή Σουουαντίγια 20, ενώ υπάρχουν συγκρούσεις στην Σουουαντίγια 3, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο και υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση.
Το Μέτωπο Αλ Νούσρα φέρεται να εκτοξεύει όλμους κατά της Ρας Αλ Αΐν από κοντινές θέσεις.
Ο Ναουάφ Χαλίλ, εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, σημείωσε ότι οι Κούρδοι θα πολεμήσουν με σθένος για τη διατήρηση της αυτόνομης ζώνης την οποία έχουν συστήσει στην περιοχή.
«Πολεμήσαμε σκληρά για να διώξουμε το αυταρχικό καθεστώς και το στρατό του και ελευθερώσαμε την περιοχή μας από την καταπίεση. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε επάνοδο του στρατού, ούτε όμως και έλεγχο από αυτές τις συνδεόμενες με την Αλ Κάιντα ομάδες», σημείωσε ο κ. Χαλίλ.
Οι μάχες σημαίνουν πρακτικά την κατάρρευση της συμφωνίας την οποία είχε επιτύχει το ηγετικό στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης, Μισέλ Κίλο, για τη συνύπαρξη και συνεργασία σύρων και κούρδων ανταρτών στην περιοχή επί μήνες.
Συνέχιση των μαχών στο νότο
Νοτιότερα, το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για μεγάλες μάχες με χρήση όλμων στα περίχωρα της Δαμασκού, στην πόλη Χομς, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών εδώ και τρεις εβδομάδες, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν και στην Ντεράα και την Κουνέιτρα, στη νότια Συρία.
Εξάλλου, ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης, Αχμέντ Τζάμπρα, συνάντησε τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν στην Τζέντα.