Πολιτική
Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 07:10

Αρχίζει η δίκη της «17 Νοέμβρη»

Αρχίζει σε λίγες ώρες η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

Συνήγοροι των κατηγορουμένων αναμένεται να υποβάλουν ενστάσεις, αναφορικά με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου να εκδικάσει την υπόθεση, τον χαρακτηρισμό των αδικημάτων ως ποινικών και όχι ως πολιτικών, καθώς και τον τρόπο κάλυψης της δίκης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στο εδώλιο θα καθήσουν 19 κατηγορούμενοι, οι μάρτυρες που θα καταθέσουν είναι περισσότεροι από 400 και η δικογραφία ξεπερνά τις 50.000 σελίδες.

«Εχουμε φτάσει πλέον στη δίκαιη δίκη των κατηγορουμένων για μία ιστορία που επί 30 χρόνια, ταλάνισε την ελληνική κοινωνία», σχολίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο υπουργός Τύπου.

Αναφερόμενος στη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας επεσήμανε ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει σήμερα για το τι ακριβώς θα γίνει, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σύνεση και αυτοσυγκράτηση συνέστησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ζήτησε την αποφυγή δηλώσεων μικροκομματικής σκοπιμότητας. «Είναι η ώρα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η έναρξη της δίκης επιβάλλει στους πολίτες και τους πολιτικούς, να αφήσουν το δικαστήριο να κάνει απερίσπαστο τη δουλειά του.

«Περιμένουμε στη δίκη να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και να πέσει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές του θέματος της τρομοκρατίας στη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος χαρακτηρίζει ως επινόηση των μυστικών υπηρεσιών ότι είναι αρχηγός της «17 Νοέμβρη».

Αναφέρει μάλιστα, ότι με βάση τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν το 2002, μόλις το 20% των Ελλήνων τον θεωρεί αρχηγό της οργάνωσης, ενώ το 77% πιστεύει ότι υπάρχουν ασύλληπτα υψηλόβαθμα στελέχη της «17 Νοέμβρη».

Σε δήλωσή του επίσης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι της «17 Νοέμβρη», δικάζονται σαν τους αγωνιστές του 1821.

Η συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ, μιλώντας στον Flash, ανέφερε ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκονται οι κατηγορούμενοι είναι πολιτικά και χαρακτήρισε συμβατική υποκρισία το να αγνοείται αυτή η παράμετρος στη δίκη.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος, ο οποίος υπήρξε στόχος της «17 Νοέμβρη», μιλώντας στον σταθμό, σημείωσε ότι μπορεί να είναι πολιτικό το κίνητρο της δράσης της οργάνωσης, αλλά τα εγκλήματα που διεπράχθησαν είναι του κοινού ποινικού δικαίου.