Κόσμος
Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 07:17

Ποσότητες βακίλλου του άνθρακα βρέθηκαν στη Βαγδάτη

Σημαντικές ποσότητες βακίλλου του άνθρακα και ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα VX, για τα οποία ο ΟΗΕ ζητούσε εξηγήσεις εδώ και πολλά χρόνια, ανακαλύφθηκαν ύστερα από έρευνες, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ στη Βαγδάτη, σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν, σε θέματα αφοπλισμού.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ιρακινός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες βρέθηκαν βόμβες με άνθρακα, καθώς και ίχνη από την καταστροφή 1,5 τόνου νευροπαραλυτικού.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών με Ιρακινούς αξιωματούχους για την παροχή αποδείξεων ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατείχε το Ιράκ, είχαν καταστραφεί.

Η διαδικασία καταστροφής έξι συστημάτων Αλ Σαμούντ ΙΙ, συνεχίστηκε και χθες υπό την επίβλεψη των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών. Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί 10 από τους συνολικά 100 πυραύλους του ίδιου τύπου που υπάρχουν στο ιρακινό οπλοστάσιο.

Ωστόσο ο σύμβουλος του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε ότι η καταστροφή των όπλων θα σταματήσει, εάν η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προετοιμάζεται για πόλεμο.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι επαφές με την κυβέρνηση της Αγκυρας, που έχουν Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν για το θέμα της ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διαβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία τον Τούρκο πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, παραμένουν σταθερές, παρά την απόρριψη από την τουρκική Βουλή της πρότασης ανάπτυξης στο τουρκικό έδαφος αμερικανικών δυνάμεων, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

Μια αμερικανική δύναμη, αποτελούμενη από 50.000 έως 200.000 στρατιώτες, θα αποτελέσει την κεντρική εξουσία στο Ιράκ και θα παραμείνει στη χώρα, τουλάχιστον για έξι μήνες μετά την απομάκρυνση του Χουσεΐν, γράφει το αμερικανικό περιοδικό «Time», προσθέτοντας ότι ένας μικρότερος αριθμός, ίσως χρειαστεί να παραμείνει για δύο χρόνια.

Η εφημερίδα «Times» του Λονδίνου, σε σημερινό δημοσίευμά της, γράφει ότι η βρετανική κυβέρνηση, κάλεσε τις διευθύνσεις των νοσοκομείων και την ηγεσία της εκκλησίας να ετοιμαστούν για να υποδεχθούν τα θύματα ενός πιθανού πολέμου στο Ιράκ, και να στηρίξουν ψυχολογικά τις οικογένειές τους και όπως εκτιμά η εφημερίδα, είναι μία πρόσθετη ένδειξη ότι επίκειται στρατιωτικής αναμέτρησης με τη Βαγδάτη.

Μία άλλη εφημερίδα, η «Sun», επικαλούμενη πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζει στο σημερινό της φύλλο ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ θα ξεκινήσει πιθανότατα σε 10 ημέρες, την Πέμπτη 13 Μαρτίου και θα είναι σύντομος.