Κόσμος
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 14:37

Ισραήλ: Μερική άρση περιορισμών για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη

Στην μερική άρση περιορισμών στην κυκλοφορία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη ώστε να ενθαρρύνει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προχωρεί το Ισραήλ.

Στην μερική άρση περιορισμών τους οποίους εφαρμόζει για την κυκλοφορία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη προκειμένου να ενθαρρύνει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων θα προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός,  μετέδωσε την Πέμπτη ο ραδιοφωνικός σταθμός των ενόπλων δυνάμεων του εβραϊκού κράτους.

«Ύστερα από μια αποτίμηση της κατάστασης ασφαλείας, δύο λεωφόροι στα Εδάφη αναμένεται να ανοίξουν σύντομα για την κυκλοφορία των Παλαιστινίων, μία βορείως της Ραμάλας και μία κοντά στο Μπέιτ Χαγκάι», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση. Ο δεύτερος είναι εβραϊκός οικισμός κοντά στη Χεβρώνα, στη νότια Δυτική Όχθη.

«Στο πλαίσιο της έναρξης των διαπραγματεύσεων μπορεί να υπάρξουν μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας, Σιλβάν Σαλόμ.

Ωστόσο, το γραφείο του εκπροσώπου του στρατού διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους μουσουλμάνους με την ευκαιρία του Ραμαζανιού και όχι ένα μέτρο για να ευνοηθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Παράλληλα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μετάσχει αργότερα την Πέμπτη σε συνεδρίαση του κινήματός του, Φάταχ, για να εξετάσει τις τελευταίες προτάσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσαν επίσημες παλαιστινιακές πηγές.

Ο κ. Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στο Αμμάν της Ιορδανίας, αναμένει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης για να αποφασίσει για την συνέχιση του ταξιδίου του.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα παρατείνει την επίσκεψή του «έως αργά το βράδυ της Πέμπτης», περισσότερο χρόνο από τον ήδη προγραμματισμένο, μετά τις θετικές ενδείξεις που διαφαίνονται στις προσπάθειές του για την επανάληψη των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Κέρι ήταν προγραμματισμένο να αναχωρούσε νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί το έκτο ταξίδι του στην περιοχή από τον Φεβρουάριο, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα του, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών γεφυρώνονται, ύστερα από τις συναντήσεις του με τον κ. Αμπάς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο