Η επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα κυριαρχεί στα σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, με τις περισσότερες εφημερίδες να εστιάζουν στο εχθρικό κλίμα έναντι του γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Η επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα κυριαρχεί στα σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, με τις περισσότερες εφημερίδες να εστιάζουν στο εχθρικό κλίμα έναντι του γερμανού υπουργού Οικονομικών.
«Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι για πολλούς Έλληνες ένα μισητό πρόσωπο», παρατηρεί η εφημερίδα Tagesspiegel σε ρεπορτάζ της με τίτλο: «Ο μη αγαπητός επισκέπτης».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε «αντιμετωπίζεται ως εκφραστής μιας οικονομικής εισβολής στη χώρα». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην «υποδοχή» του κ. Σόιμπλε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αλλά και την αντιπολίτευση, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των αποζημιώσεων, οι οποίες μαζί με το κατοχικό δάνειο υπερβαίνουν τα 162 δισ. ευρώ. «Σε σύγκριση με αυτά τα ποσά, τα 100 εκατομμύρια που φέρνει κατά κάποιον τρόπο μαζί του ο Σόιμπλε είναι πολύ λίγα», αποφαίνεται το ρεπορτάζ.
Η Neue Osnabrücker Zeitung εκτιμά ότι η υποδοχή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα είναι εγκάρδια. «Βεβαίως οι συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα λάβουν χώρα ως συνήθως σε ευγενική ατμόσφαιρα, αλλά έξω, μπροστά από την πόρτα αναμένει τον επισκέπτη από το Βερολίνο η λαϊκή οργή», σημειώνει.
Στις επιδιώξεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών με αφορμή την σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Ο Ευρωπαίος».
«Ο Σόιμπλε είναι διατεθειμένος (αλλά και αναγκασμένος) να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού κράτους και των ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη διάθεση πρόσθετων πόρων. Το ποσό που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW, με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Ο Σόιμπλε θα πρέπει να θέσει όρους, όπως συνηθίζεται στην επιχειρηματική ζωή και όπως επιβάλλεται σε εποχή προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο, εξαιτίας των όρων, στους οποίους ανήκει και η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, η υποδοχή του γερμανού υπουργού στην Ελλάδα δεν θα είναι φιλική», επισημαίνει η εφημερίδα.
«Για πολλούς Έλληνες οι εταίροι στην ευρωζώνη και κυρίως οι Γερμανοί είναι τα κακά παιδιά. Κι όμως οι Έλληνες θα πρέπει να κοιτάξουν πρώτα τα του οίκου τους», παρατηρεί τέλος η Badische Neue Nachrichten.
Πηγή: Deutsche Welle