Πολιτιστικά
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 10:32

Το τραγελαφικό χρονικό μιας θεϊκής κρίσης

Οι θεοί του Ολύμπου ξεπηδούν από την ελληνική μυθολογία και προσγειώνονται στη νεότερη εποχή μας, σε ένα παράδοξο σκηνικό, όπου οι ισορροπίες παλιών και νέων δυνάμεων ταράζονται επικίνδυνα, αναζητώντας απεγνωσμένα το φως του Απόλλωνα.

Οι θεοί του Ολύμπου ξεπηδούν από την ελληνική μυθολογία και προσγειώνονται στη νεότερη εποχή μας, σε ένα παράδοξο σκηνικό, όπου οι ισορροπίες παλιών και νέων δυνάμεων ταράζονται επικίνδυνα, αναζητώντας απεγνωσμένα το φως του Απόλλωνα.

Γραμμένο από δύο νέους έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι διακωμωδούν την παρούσα οικονομική και πολιτική κατάσταση, άλλοτε με πικρία και άλλοτε με ειρωνικό χαμόγελο, το έργο των Ιωάννη Κουτεντάκη και Γεωργίας Αγγουριδάκη, «Τραγέλαφος: Το χρονικό μιας κρίσης», παρουσιάζεται από το θέατρο του Μαρτίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, για μία μόνο παράσταση στο Θέατρο Αττικού Άλσους, σήμερα, Παρασκευή 19 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Επιβολή μέτρων εξ’ Ολύμπου

Με σκηνική προσαρμογή κειμένου της Ρούλα Πατεράκη και του  Θεόδωρου Εσπίριτου, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, το τρίπρακτο αυτό έργο μάς μεταφέρει σε έναν κόσμο διαχρονικό, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και όπου οι άνθρωποι δεν κάνουν πια θυσίες, οπότε οι θεοί δεν απολαμβάνουν την κνίσα τους, όπως παλιά.  Έτσι, ο Δίας αναθέτει στην Αθηνά, τον Ερμή και τον σκανδιναβό θεό Θωρ να κατεβούν στην Αθήνα, για να αλλάξουν την κατάσταση με επιβολή μέτρων και μηχανισμούς στήριξης. Όμως, οι άνθρωποι δεν αποδέχονται τις προτάσεις τους και τους διώχνουν.

Θεοί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επαναστατημένα στοιχειά, ένας Τιτάνας και ο Καραγκιόζης, διασταυρώνονται σε έναν κωμικοτραγικό κόσμο, που τόσο πολύ μοιάζει με τον δικό μας. Οι τραγελαφικές καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη: Στο συνέδριο των θεών, ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας και η Γίτσα, η κουκουβάγια της θεάς Αθηνάς, σχολιάζουν τις εισηγήσεις των θεών, παρεμβαίνουν, προτείνουν και, τελικά, ξεσηκώνονται ενάντια στην εξουσία των Ολυμπίων.

Μετά από πολλές περιπέτειες, η Γίτσα κατορθώνει να εκπληρώσει το όνειρό της και ανοίγει κομμωτήριο στο Κολωνάκι.  Σύντομα, όμως, θα ξαναβρεθεί με τον Πάνα, στον Όλυμπο, για μια νέα αντιπαράθεση με τους θεούς.

Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφείς: Ιωάννης Κουτεντάκης - Γεωργία Αγγουριδάκη, σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου, σκηνική προσαρμογή κειμένου: Θεόδωρος Εσπίριτου - Ρούλα Πατεράκη, μουσική: Χρίστος Θεοδώρου, σκηνικά: Γκάυ Στεφάνου, κοστούμια: Celebrity skin, αντικείμενα: Γιώργος Κωτσάκος, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, σχεδιασμός προγράμματος: Χριστίνα Κοροβίλα, μακέτα πόλης: Ευθύμης Γκίνης, φωτογραφίες: Αγγελική - Ειρήνη Μήτση. Διανομή: Δίας: Δημήτρης Κοράκης, Ήρα: Ντέπυ Πάγκα, Ερμής: Πέτρος Μάνδαλος, Αθηνά: Στέλλα Νούλη, Θωρ: Δων Χριστοδούλου, Πάνας: Προμηθέας Νεραττίνι – Δοκιμάκης, Γίτσα: Ράνια Φουρλάνου, Προμηθέας: Λευτέρης Παπακώστας, Καραγκιόζης: Δημήτρης Κοράκης.

Πληροφορίες
Θέατρο Αττικού Άλσους: Περιφερειακός Πολυγώνου - Γαλατσίου (είσοδος από την οδό Καρπενησιώτη, επί του Περιφερειακού Γαλατσίου, Τουρκοβούνια), τηλ.: 210 3621601. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο: 5 ευρώ. Προπώληση: στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 5284800 και 808, Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 - 17:00). Στο θέατρο του Αττικού Άλσους, γίνεται πώληση μόνο για την παράσταση της ημέρας, από τις 19.00 έως την έναρξη της.

naftemporiki.gr