Κόσμος
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 20:28

Παναμάς: Εν αναμονή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα όπλα στο βορειοκορεατικό πλοίο

Οι αρχές του Παναμά αναμένουν εντός της Τετάρτης την άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων και στελεχών του ΟΗΕ προκειμένου να αξιολογήσουν το φορτίο όπλων το οποίο ανακαλύφθηκε σε βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο.

Οι αρχές του Παναμά αναμένουν εντός της Τετάρτης την άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων και στελεχών του ΟΗΕ προκειμένου να αξιολογήσουν το φορτίο όπλων το οποίο ανακαλύφθηκε σε βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο, λίγο πριν εκείνο να διασχίσει τη Διώρυγα.

Προκειμένου να αξιολογηθεί το αξιόμαχο του φορτίου, το οποίο ανακαλύφθηκε κάτω από σάκους με ζάχαρη, ο Παναμάς αναμένει την άφιξη ειδικών τους οποίους έχει ζητήσει η χώρα από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο.

«Εάν επιβεβαιωθεί πως το φορτίο παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ τις σχετικές με τις κυρώσεις κατά της Βορείου Κορέας, αναμένουμε από το ΣΑ να λάβει μέτρα το ταχύτερο», αντέδρασε από την πλευρά της η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, απονέμοντας τα εύσημα στον Παναμά για την δέσμευση του πλοίου.

«Το φορτίο είναι παράνομο, διότι δεν είχε δηλωθεί. Ό,τι δεν είναι καταγεγραμμένο, ακόμη και εάν είναι πεπαλαιωμένο, αποτελεί προϊόν λαθρεμπορίου», επεσήμανε ο κ. Μουλίνο.

Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του ζήτησε από τον ΟΗΕ να τη συμβουλεύσει για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να χειρισθεί την υπόθεση.

Ο κ. Μουλίνο δήλωσε ότι ο Παναμάς αναμένεται να παραδώσει το πλοίο και το περιεχόμενό του στα Ηνωμένα Έθνη, υπογραμμίζοντας πως οι αρχές ανακάλυψαν άλλα δύο εμπορευματοκιβώτια, που περιέχουν ύποπτα όπλα, επιπλέον του ενός το οποίο έχει εντοπισθεί στο πλοίο.

Ο υπουργός επεσήμανε πως οι παναμαϊκές αρχές δεν έχουν έλθει σε επαφή με τη Βόρειο Κορέα, καθώς δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγιάνγκ.

Παράλληλα, η δικαιοσύνη του Παναμά ετοιμάζεται να ανακρίνει τα 35 μέλη του πληρώματος του βορειοκορεατικού πλοίου Τσονγκ Τσον Γκανγκ, τα οποία κρατούνται στο Φορτ Σέρμαν, παλιά αμερικανική βάση.

Εναντίον του πληρώματος, σύμφωνα με τον κ. Μουλίνο, θα απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της εσωτερικής ασφάλειας του Παναμά.

«Σήμερα θα τους στείλουμε γιατρούς», προκειμένου να τους εξετάσουν και θα τους «παράσχουμε επίσης και ψυχολόγους», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο δικαστής Χαβιέρ Καρβάλιο, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας έκαναν λόγο για μεταφορά απόλυτα νομιμοποιημένη με βάση συμφωνίες μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Αβάνας.

Κούβα: «Παλιά σοβιετικά όπλα προς επισκευή»

Στην παραδοχή ότι τα όπλα τα οποία βρέθηκαν εντός βορειοκορεατικού πλοίου το οποίο δεσμεύθηκε στον Παναμά την προηγούμενη εβδομάδα, λίγο πριν διασχίσει την διώρυγα, ανήκουν στην ίδια είχε προχωρήσει νωρίτερα η Κούβα.

Το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το πλοίο μετέφερε απαρχαιωμένο σοβιετικής προέλευσης οπλισμό για επισκευή από την Κούβα στη Βόρεια Κορέα.

Το πλοίο είχε δεσμευθεί από τις αρχές του Παναμά όταν σε έλεγχο τον οποίο πραγματοποίησαν διαπίστωσαν την ύπαρξη «αδήλωτου στρατιωτικού εξοπλιστικού φορτίου» εντός φορτίου ζάχαρης.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απαγορεύσει την προμήθεια όπλων στη Βόρεια Κορέα λόγω της διαμάχης γύρω από το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, επαναλαμβάνεται η προσήλωση της χώρας της Καραϊβικής «στην ειρήνη, τον αφοπλισμό και ειδικότερα στον πυρηνικό αφοπλισμό, καθώς και στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Συμπληρώνει δε ότι στο πλοίο υπήρχαν 240 τόνοι απαρχαιωμένων αμυντικών όπλων, συγκεκριμένα δύο αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, εννέα πύραυλοι σε τμήματα και ανταλλακτικά, δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-21bis, καθώς και 15 μηχανές MiG.

Σύμφωνα με τους Κουβανούς, πρόκειται για εξοπλισμό εποχής των μέσων του 20ού αιώνα, ο οποίος θα επισκευαζόταν και θα επιστρεφόταν στην Κούβα.

«Οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Κούβα στο συγκεκριμένο τομέα υπαγορεύονται από την ανάγκη να διασφαλίζει την αμυντική της ικανότητα ώστε να διαφυλάσσει την εθνική της ανεξαρτησία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το βασικό φορτίο του πλοίου, σύμφωνα με την Κούβα, ήταν 10.000 τόνοι ζάχαρης.

Από τη Ρωσία στην Καραϊβική

Το πλεούμενο, ονόματι Τσονγκ Τσον Γκανγκ, είχε ξεκινήσει από τη ρωσική Άπω Ανατολή στις 12 Απριλίου και διέτρεξε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό πριν να περάσει από τη Διώρυγα του Παναμά στις αρχές Ιουνίου, με την Κούβα ως τελικό του προορισμό.

Οι παναμέζοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι σε έλεγχο που του είχε γίνει βρέθηκε να μεταφέρει φορτίο λαμαρίνας.

Στη συνέχεια, το πλοίο εξαφανίστηκε από τα δορυφορικά συστήματα εντοπισμού όταν πέρασε στην πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, για να επανεμφανιστεί στις 11 Ιουλίου.

Ειδικοί σημειώνουν ότι πιθανότατα το πλήρωμά του είχε απενεργοποιήσει τα συστήματα τα οποία επιτρέπουν τον αυτόματο εντοπισμό λεπτομερειών για τις συντεταγμένες του πλοίου.

Οι αρχές του Παναμά προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το πλήρωμα, λόγω υποψιών ότι μπορεί να μετέφερε ναρκωτικά και, όταν δεν έλαβαν απάντηση, επιβιβάστηκαν στο πλοίο για έλεγχο και ανακάλυψαν το στρατιωτικό φορτίο.

«Δεσμοί ετών»

Η Βόρεια Κορέα και η Κούβα διατηρούν στενές σχέσεις, ως δύο από τα τελευταία αυτοαποκαλούμενα «σοσιαλιστικά κράτη».

Υψηλόβαθμη στρατιωτική αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας είχε επισκεφθεί την Κούβα στα τέλη Ιουνίου και είχε γίνει δεκτή από τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.

Τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης είχαν σημειώσει ότι οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει «τους ιστορικούς δεσμούς οι οποίοι ενώνουν τα δύο έθνη και την κοινή βούληση για την ενδυνάμωσή τους».

Σοβιετικά ραντάρ

Ανακοινώνοντας την δέσμευση του πλοίου την Τρίτη, ο πρόεδρος του Παναμά, Ρικάρντο Μαρτινέλι, είχε δηλώσει ότι το τελευταίο μετέφερε «εξελιγμένο πυραυλικό εξοπλισμό».

Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για μέρος του συστήματος ραντάρ SNR-75 Fan Song, το οποίο χρησιμοποιείται για να καθοδηγεί πυραύλους τους οποίους εκτοξεύει το σύστημα αεράμυνας SA-2.

Οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν το σύστημα SA-2 στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ωστόσο άρχισαν τη μαζική χρήση και πώλησή του τη δεκαετία του 1980.

Το σύστημα χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως από χώρες οι οποίες ήταν σύμμαχοι της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Οι ΗΠΑ απένειμαν εύσημα στον Παναμά για την έρευνά του και δήλωσαν ότι στηρίζουν την πλήρη διερεύνηση του περιεχομένου του φορτίου.

Το πλοίο δεσμεύθηκε σε περιοχή κοντά στο Μανσανίγιο, στην πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, λίγο πριν να διασχίσει τη Διώρυγα του Παναμά.