Αθλητικά
Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2003 16:03

Διευκρινίσεις για τους ελέγχους στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες

Οι έλεγχοι που γίνονται στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕΕ) και στα Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ) αφορούν την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) Κωνσταντίνος Παπαλάκης ξεκαθάρισε σήμερα τα παραπάνω, προσθέτοντας «ότι οι εγγυητικές επιστολές πρέπει να κατατεθούν οπωσδήποτε. Οι διατάξεις του Νόμου, με τις προβλεπόμενες άμεσες κυρώσεις, είναι σαφείς και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση».

Η ΕΣΑΚΕ έστειλε μήνυμα στις ΚΑΕ να μην καταθέσουν εγγυητικές επιστολές στην Επιτροπή.

Μετά από διάλογο, η Επιτροπή αποφάσισε να διερευνηθούν, από νομικής άποψης:

1. Αν οι υπό εκκαθάριση ΚΑΕ (Αρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, κλπ) υποχρεούνται στην κατάθεση εγγυητικής επιστολής και ποιες περαιτέρω υποχρεώσεις έχουν, συμβατές με την εκκαθάριση.

2. Για τις Αθλητικές Εταιρείες, που έχουν προσωρινή διοίκηση με ποιους όρους και προϋποθέσεις έχουν υποχρέωση κατάθεσης της εγγυητικής επιστολής.

3. Τέλος για ορισμένα θέματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των εταιρειών και χρήζουν νομοθετικής αντιμετώπισης, η Επιτροπή αποφάσισε να τα ερευνήσει σε βάθος και εν καιρώ να θέσει τα πορίσματά της υπόψη του αρμόδιου Υπουργού (άρθρο 77 του Νόμου).

Τέτοια θέματα είναι:

α) Η εγγυητική επιστολή να ισχύει για ένα ακόμη εξάμηνο, μετά τη λήξη της αθλητικής περιόδου.

β) Ο χαρακτήρας της εγγυητικής επιστολής, ως ποινικής ρήτρας. (Οι ΑΑΕ θέλουν, εφόσον εκπίπτουν οι εγγυητικές, να εξοφλούνται οφειλές προς το Δημόσιο, κλπ)

γ) Η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από μέτοχο που έχει το μικρό ποσοστό του 1% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι σχετικές αποφάσεις θα εκδοθούν στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει την Παρασκευή 7 Μαρτίου.