Κόσμος
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013 09:51

Πούτιν: Οι σχέσεις με ΗΠΑ πιο σημαντικές από την υπόθεση Σνόουντεν

Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τους «καυγάδες» γύρω από τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τους «καυγάδες» γύρω από τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κατά τη γνώμη μου οι σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι πολύ πιο σημαντικές από τους καυγάδες γύρω από τις δραστηριότητες των ειδικών υπηρεσιών. Έχουμε προειδοποιήσει τον Σνόουντεν ότι οποιαδήποτε ενέργειά του η οποία μπορεί να βλάψει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει εδώ και τρεις εβδομάδες στον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, κατέθεσε επισήμως αίτηση για τη χορήγηση προσωρινού ασύλου από τη Ρωσία.

Λίγο μετά από την ανακοίνωση της κατάθεσης της αίτησης, η Ουάσιγκτον επανέλαβε το αίτημα για την απέλαση του Σνόουντεν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία εξαιτίας των αποκαλύψεών του σχετικά με τις δραστηριότητες ηλεκτρονικής κατασκοπείας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Η θέση μας είναι ότι ο κ. Σνόουντεν πρέπει να απελαθεί και να επιστρέψει στις ΗΠΑ και ότι δεν πρέπει να τού επιτραπεί να ταξιδέψει άλλο στο εξωτερικό, παρά μόνο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Έχουμε τους δικούς μας στόχους ως προς την ανάπτυξη των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες...Είμαστε μία ανεξάρτητη χώρα με ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ερωτηθείς για τη διαφορά ανάμεσα στις αντι-αμερικανικές ενέργειες και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε ότι δεν θέλει «να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες».

«Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημαίνει ορισμένους κινδύνους για εκείνους που ασχολούνται με αυτήν. Εάν μία τέτοια δραστηριότητα τελεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, τα πράγματα είναι εύκολα. Από τη στιγμή που κάποιος επικρίνει τις ΗΠΑ, τότε τα πράγματα περιπλέκονται», είπε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο