Κόσμος
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 15:35

Νιγηρία: Πρόωρη αναχώρηση του προέδρου του Σουδάν υπό το φόβο σύλληψης

Νωρίτερα του αναμενομένου αναχώρησε ο πρόεδρος του Σουδάν από τη Νιγηρία, εν μέσω ανοικτών καλεσμάτων για σύλληψη και παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Νωρίτερα του αναμενομένου αναχώρησε ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ από τη Νιγηρία, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης, εν μέσω ανοικτών καλεσμάτων για τη σύλληψή του με την κατηγορία της γενοκτονίας στο Νταρφούρ και την παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέβαλε μήνυση σε νιγηριανό δικαστήριο, με στόχο να αναγκάσει την κυβέρνηση της χώρας να συλλάβει τον κ. Μπασίρ και να τον παραδώσει στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης.

Η σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης λήγει εντός της Τρίτης και η σουδανική πρεσβεία στη Νιγηρία δικαιολόγησε την εσπευσμένη αναχώρηση του προέδρου της χώρας ως απότοκο άλλης σημαντικής υποχρέωσης.  

Το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του κ. Μπασίρ από το 2009, κατηγορώντας τον ότι έχει διαπράξει γενοκτονία κατά τη διάρκεια της 10χρονης διαμάχης στην περιοχή Νταρφούρ, στο νότιο τμήμα του Σουδάν.

Το Σουδάν δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ και το κατηγορεί ως όργανο των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, ενώ η Αφρικανική Ένωση έχει καλέσει τα μέλη της να μην πειθαρχήσουν και να μην συλλάβουν τον κ. Μπασίρ.

Ο σουδανός πρόεδρος ήταν προγραμματισμένο να εκφωνήσει λόγο στη σύνοδο, η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούζα, ωστόσο, όταν κλήθηκε στο βήμα, διαπιστώθηκε ότι δεν βρισκόταν στο χώρο.

Η νιγηριανή κυβέρνηση είχε υποδεχθεί τον κ. Μπασίρ στην πρωτεύουσα με όλες τις τιμές οι οποίες επιφυλάσσονται σε αρχηγούς κράτους την Κυριακή, όταν ο τελευταίος έφθασε αεροπορικώς στη χώρα.

Στην σύνοδο παρευρίσκονται άλλοι οκτώ ηγέτες αφρικανικών κρατών, σημειώνει το πρακτορείο Associated Press, με τον προεδρικό εκπρόσωπο της Νιγηρίας, Ριούμπεν Αμπάτι, να δηλώνει στο πρακτορείο ότι η πρόσκληση στον κ. Μπασίρ είναι υπόθεση η οποία αφορά την Αφρικανική Ένωση και όχι την χώρα του.

«Η Νιγηρία του επέτρεψε την είσοδο στη χώρα πειθαρχώντας στην απόφαση της Ένωσης να μην συνεργάζεται με το ΔΠΔ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπάτι.

Η «Νιγηριανή Συμμαχία για το ΔΠΔ» υπέβαλε μήνυση τη Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με σκοπό να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για τη σύλληψη του σουδανού προέδρου.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Τσίνο Ομπιάγκγου, έκανε λόγο για «μη συμμόρφωση της Νιγηρίας με τις διεθνείς υποχρεώσεις της» και «καλλιέργεια μιας κουλτούρας ατιμωρησίας» λόγω της μη σύλληψης Μπασίρ.

Τουλάχιστον 2.700.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν βιαίως από τους τόπους κατοικίας τους από την έναρξη των διαμαχών στο Νταρφούρ το 2003, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για 300.000 νεκρούς, κυρίως λόγω ασθενειών.

Το ΔΠΔ κατηγορεί τον κ. Μπασίρ για εξοπλισμό και στήριξη από πλευράς της κυβέρνησης αραβικών πολιτοφυλακών, οι οποίες στόχευαν πολίτες οι οποίοι ανήκαν στις φυλές των Φουρ, Μασαλίτ και Ζαγκάουα.

Η κυβέρνηση του Σουδάν κάνει λόγο για 12.000 νεκρούς και για «διόγκωση της υπόθεσης για πολιτικούς λόγους».