Κόσμος
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2003 07:32

Ιράκ : Καταστροφή των πυραύλων Αλ Σαμούντ ΙΙ

Ακόμα έξι πύραυλοι, Αλ Σαμούντ ΙΙ, καταστράφηκαν χθες στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ η Βαγδάτη δεσμεύθηκε να καταθέσει εντός μιας εβδομάδας, νέα έκθεση σχετικά με το νευροπαραλυτικό αέριο VX και τα αποθέματα άνθρακα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάϊσερ πάντως, δήλωσε ότι η υποβολή της έκθεσης δεν πρόκειται να καθυστερήσει μία πιθανή απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα υποβάλουν κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιό τους για τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ, η οποία θα τους επιτρέπει χρήση βίας κατά του καθεστώτος της Βαγδάτης, ανακοίνωσε χθες διπλωματική πηγή.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντότωφ, δήλωσε ότι η καταστροφή των πυραύλων, είναι απόδειξη της αποτελεσματικότητας των επιθεωρητών και της πιο δραστήριας συνεργασίας του Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά τόνισε ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα, ενώ ο εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ, υποστήριξε ότι στο Ιράκ συνεχίζουν να υπάρχουν χημικά και βιολογικά όπλα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, τάχθηκε εκ νέου χθες από το Αλγέρι, κατά ενός ψηφίσματος, που θα εξουσιοδοτεί για τη χρήση βίας και τόνισε ότι οι επιθεωρήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε από το Βουκουρέστι, ότι μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, μπορεί να αποφευχθεί εάν η Βαγδάτη σεβαστεί την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Κουβέϊτ ανακοίνωσε χθες, ότι μπορεί να δεχθεί να φιλοξενήσει τα αμερικανικά στραυτεύματα, μετά την άρνηση του τουρκικού κοινοβουλίου να επιτρέψει την ανάπτυξή τους στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι ειδική οικονομική βοήθεια για την Τουρκία δεν θα δοθεί, εάν δεν υπάρξει άμεση εμπλοκή της Αγκυρας στις επιχειρήσεις εν όψει του πολέμου στο Ιράκ.